Nederland in de Europese krant met excuses, een brief en een bezetting

Brusselse Nieuwe leest voor u de Europese kranten. Nederland haalde de koppen met excuses voor de slavernij, een brief van Kaag, en de bezetting van een landingsbaan.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Nederlanders komen ‘in het reine met hun verleden,’ zo schrijft de Süddeutsche Zeitung. Zo’n anderhalve eeuw na de afschaffing ervan biedt Nederland zijn excuses aan voor de leidende rol in de slavernij. Er ligt geen directe financiële compensatie voor nazaten in het verschiet, maar er wordt wel 200 miljoen euro beschikbaar gesteld voor bewustwordingsprojecten, schrijft de krant. De afgelopen maanden boden al meerdere grote steden hun excuses aan, net als de Nederlandsche Bank. Nu volgt dus ook het kabinet. Er is al veel veranderd in de Nederlandse blik op de eigen geschiedenis, schrijft de krant. De Gouden Eeuw wordt bijvoorbeeld kritisch bekeken en ook taalkundig zijn er dingen veranderd. In plaats van ‘slaven’ wordt nu vaak ‘zij die tot slaaf zijn gemaakt’ gebruikt, wat bedoeld is om het geweld te onderstrepen. 

Een brief van Kaag

Nederland verhardt in de Europese discussie over de hervorming van begrotingsregels, schrijft de Spaanse krant El País. Nederland schreef in april samen met Spanje een plan voor nieuwe begrotingsregels. Financiënminister Sigrid Kaag doet er nu een schepje bovenop, schrijft de krant. Ze stuurde afgelopen week een brief naar de Europese Commissie waarin ze met nieuwe ideeën kwam. met een ‘veel hardere toon,’ volgens de krant. Kaag eist duidelijke regels voor begrotingstekorten en staatsschulden, met concrete gevolgen voor landen die de regels niet naleven. Ze wil een grotere rol voor de Begrotingsraad van de Europese Unie. Met de brief plaatst Kaag zich nadrukkelijk in het ‘bos van zuinige landen,’ zoals Duitsland, voorstanders van strikte naleving en tegenstanders van gezamenlijke leningen en uitgaven, aldus El País. Ook in onze nieuwsbrief Brussels Peil staat een verhaal over de brief van Kaag, hier te lezen.

Schipholbezetting

De Standaard schrijft over de Schipholactie van klimaatactivisten. Tientallen mensen zijn gearresteerd nadat ze een landingsbaan voor privévluchten bezet hielden. De demonstranten gingen onder de toestellen zitten, waardoor die niet konden opstijgen. ‘De klimaatactivisten knipten de hekken op de parking van Schiphol open en fietsten het tarmac op,’ beschrijft de krant. Demonstranten van Extinction Rebellion en Greenpeace vinden dat Schiphol fors moet krimpen. ‘Het is niet logisch dat zoveel privévluchten elke dag nog vertrekken vanaf de luchthaven,’ zegt woordvoerder Faila Oulahsen. De lijnvluchten van en naar Schiphol hadden er niet onder te lijden, schrijft de Süddeutsche Zeitung.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie