Nederland in de Europese krant over tweespalt plafond energieprijzen

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De Nederlanders en de Duitsers willen het niet, de Spanjaarden en de Italianen wel: een plafond voor energieprijzen. Nederland en Duitsland zien voorlopig niets in ingrijpen in de marktwerking, maar daar wordt in Zuid-Europa anders tegenaan gekeken. Het Spaanse elDiaro schrijft over de tweespalt tussen de verschillende kampen: volgens de krant is Duitsland de belangrijke schakel in het geheel. Als de Duitsers overstag gaan, binden volgens elDiaro de andere landen ook snel in.

Maar dat lijkt voorlopig nog niet snel het geval te zijn. In Duitsland en Nederland bestaat de angst dat een bevriezing van de gasprijzen de energietransitie in de weg kan zitten, schrijft Corriere della Serra.

Uitzondering

Intussen krijgen Spanje en Portugal (de twee landen op het Iberisch Schiereiland) wel een aparte status. Zij wekken veel duurzame, hernieuwbare energie op, waardoor de koppeling van de gas-, en elektriciteitsprijs voor hen nadelig is. Zij kunnen daarom sinds gisteren maatregelen nemen om die prijs omlaag te brengen, maar dat is wel aan strenge voorwaarden gekoppeld. Repubblica schrijft dat dit geen loskoppeling van de gas-, en elektriciteitsprijs betekent, maar dat Spanje en Portugal de gasprijs mogen verlagen. Omdat de beide landen verhoudingsgewijs zo weinig gas gebruiken, heeft dat naar verwachting nauwelijks gevolgen voor de Europese energiemarkt.

Repubblica beschrijft in een uitgebreid artikel hoe de belangen van Zuid-, en Noord-Europese landen verschillend zijn in deze kwestie. De landen die tegen een prijsplafond zijn – volgens Repubblica Duitsland en de ‘Noordelijke Havikken’ onder leiding van Nederland – vragen zich af wat er gebeurt als Rusland een prijsplafond niet accepteert.

De Spaanse premier Pedro Sánchez vindt juist dat er vanuit de Europese Unie actie ondernomen moet worden. Eerder deze week schreef de Financial Times dat Sánchez de Europese Unie ‘de gijzelaar van Vladimir Poetin’ noemt. En daar moet Europa volgens de Spaanse premier wat aan doen, door eenzijdig een prijsplafond in te stellen. De vraag is en blijft hoe de Russen daarop zouden reageren.

Een en ander leidt uiteindelijk tot de uitzonderingspositie van het Iberisch Schiereiland, maar Italië zit ook in de problemen, mede vanwege kortlopende energiecontracten en dus een kans op fikse prijsschommelingen. Duitsland heeft daarentegen wel langlopende energiecontracten – bijvoorbeeld met Noorwegen – waardoor ingrijpen voor hen minder nodig is. Uiteindelijk besluit de Europese Unie om gezamenlijk gas in te kopen. Dat noemt Repubblica ‘het beste resultaat dat de minister-president mee naar huis neemt’.

Anne Frank

Verder ging het deze week in Nederland en het buitenland wederom over het boek over het verraad van Anne Frank. Het zoveelste hoofdstuk in de rel: uitgeverij AmboAnthos besloot deze week de publicatie uit de handel te halen. En dat bereikte ook de Europese kranten. The Guardian laat weten dat de Engelse uitgever van het boek, HarperCollins, voor alsnog niet voornemens is de publicatie uit de handel te halen, schrijft ook het Duitse Zeit. Sterker nog: de plannen om het in nog 20 landen te verspreiden blijven staan.