Rutte: geen alternatieven voor Amerikaans schaliegas

3 min. leestijd

“Er zijn geen perfecte oplossingen”. Dat is het oordeel van premier Rutte over de deal die de Europese Unie heeft gesloten met de Verenigde Staten om op korte termijn Amerikaans schaliegas te gaan importeren als vervanging van een deel van de importen uit Rusland. Europa wil in de woorden van Rutte ‘de politieke drukmiddelen’ uit Rusland kwijt en daarom ziet hij op dit moment geen alternatieven dan het Amerikaanse LNG te kopen.

Schaliegas is omstreden vanwege de milieuvervuiling die ontstaat bij de winning. Daarnaast kost het vloeibaar maken van het gas om het per schip te vervoeren veel energie. Om die reden weerstond de Europese Unie de afgelopen jaren de druk van president Trump om over te stappen van Russisch op Amerikaans gas.

Maar de oorlog in Oekraïne maakt alles anders. Nu is Europa blij met de 15 miljard kubieke meter LNG die de VS al dit jaar aan Europa wil leveren. Daarmee is in een klap de import van Russisch LNG niet meer nodig. Rutte noemt het ‘gunstig’ dat Amerika de gaten kan vullen. Op termijn beloofde president Biden vanochtend 50 miljard kubieke meter per jaar naar Europa te exporteren.

Geen oplossing hoge energieprijzen

De regeringsleiders zijn het vandaag ondanks een discussie die veel langer duurde dan vooraf was voorzien niet eens geworden over wat er gedaan kan worden aan de hoge energieprijzen. De regeringsleiders hebben de Europese Commissie opnieuw de opdracht gegeven om onderzoek te doen en met opties te komen.

Een van de hete hangijzers is de vraag of de politiek een maximumprijs kan vaststellen voor aardgas. “Er wordt heel verschillend tegenaan gekeken”, zei Rutte tegen de Nederlandse pers. De geesten scheiden zich bijvoorbeeld over de vraag wat er zou gebeuren als Europa eenzijdig de prijs zou verlagen die importeurs aan Rusland betalen voor het gas. Onbekend is hoe Rusland op zo’n eenzijdige maatregel zou reageren. Draait Poetin dan uit woede de gaskraan dicht of zal hij akkoord gaan, omdat hij toch niet van de ene op de andere dag andere klanten vindt voor zijn gas? Dat er midden in een oorlog Europese onderhandelaars naar Moskou zouden reizen om over de gasprijs te onderhandelen, noemde Rutte ‘moeilijk voorstelbaar’.

Aan de ene kant staan landen als Duitsland en Nederland die terugschrikken van hard ingrijpen op de marktwerking. Aan de andere landen als Spanje en Italië die er minder moeite mee hebben. De Europese Commissie gaat nu experts vragen om een oordeel. Rutte over de onderzoeksvraag: “Heeft nou die groep van landen als Duitsland en Nederland gelijk, of hebben landen als Italië en Spanje gelijk die verder willen gaan?”.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie