Nederland in de Europese krant op zondag

De Europese kranten hebben oranje inkt: de Nederlandse garnaalvisserij, boerenprotesten en inzet op het reguleren van de cryptosector zijn enkele thema’s die het nieuws hebben gehaald. Een overzicht van de kranten op zondag.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Veel aandacht gaat uit naar de boerenprotesten, die in andere landen, zoals in Duitsland, met argusogen worden gevolgd. Wat als het overwaait? Toch is er ook goed nieuws: Europarlementariër Paul Tang (PvdA) heeft met zijn inzet rond de regulering van de cryptosector een sterk signaal afgegeven aan Europa.

Lof en laster in België

Nederland kwam deze week goed maar ook slecht in het nieuws bij de zuiderburen. Zo was er lof voor de nieuwe wetten uit Brussel waarmee wanpraktijken zoals witwassen in de cryptosector harder worden aangepakt. Het beter reguleren van de digitale munt stond maandenlang op de agenda van Europarlementariër Paul Tang, zoals is te lezen in ons artikel hier.

De Nederlandse garnaalvisserij in Belgische wateren kwam dan weer op veel kritiek te staan. Zo schreef Het Belang van Limburg dat vrijwel al het grijze goud uit de Noordzee wordt weggekaapt van de Belgen. Volgens het nieuwsblad zouden nog maar zes Belgische garnaalvissers uitvaren. Tijd voor actie?

‘Nederland geen voorbeeld voor ons’

Dat stelt het Duitse NRZ over de boerenprotesten. Die zouden volgens de krant uit de aan Nederland grenzende Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen mogelijk kunnen overwaaien naar Duitsland. “Natuurbehoud is geen poespas, maar een zwaarbevochten strijd om levensonderhoud”. De fout ligt in de communicatie: “Die is een ramp in Nederland. Er wordt over de boeren gepraat, maar niet met hen. De aanpak van de regering ‘neem het geld aan en sluit je boerderij of weiger en richt je bedrijf langzaam ten gronde’, is geen goed voorbeeld. De Duitse politiek moet hier goed naar kijken en leren hoe het niet moet.”

De boerenprotesten in Nederland zijn Radio France Internationale ook niet ontgaan. Het platform spreekt over de duizenden demonstranten die in Stroe zijn samengekomen tegen de stikstofplannen. “Volksmuziek en patatkraampjes, het is een gezellige bedoeling. Maar sommige boeren kunnen hun emoties moeilijk verbergen.” Het platform sprak met één van de boeren: “Ik voel me behoorlijk bedreigd. Ons wordt gewoon verteld dat we overbodig zijn.”

Kink in de gasleiding

De Spaanse krant El Economista schrijft over het noodplan van het Verenigd Koninkrijk indien het land met gasbevoorradingsproblemen zou kampen. In dat geval zouden de Britse eilanden namelijk de pijpleidingen met België en Nederland afsluiten. “Dit besluit kan de Europese eenheid onder druk zetten”. De krant stelt dat noodplannen voor gastekorten Europa op de proef zullen stellen als de spanningen met Rusland niet snel afnemen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie