Nederland in de Europese krant met MH17, dwarsligger en lachgas

Brusselse Nieuwe leest voor u de Europese kranten. Nederland haalde de krantenkoppen met de MH17-uitspraak, als dwarsligger en met drugs.

3 min. leestijd

In de Europese kranten is veel aandacht voor de uitspraak in de MH17-rechtszaak. Twee Russische soldaten en een Oekraïense separatist zijn afgelopen donderdag veroordeeld tot levenslange gevangenstraf voor betrokkenheid bij het neerhalen van het vliegtuig, schrijft le Monde. Eén verdachte is vrijgesproken. Hier zijn twee en een half jaar en 68 hoorzittingen over gedaan, schrijft de Franse krant. De rechters concluderen, zo schrijft El País, dat het passagiersvliegtuig neerstortte door de inslag van Russische Buk-raket die werd gelanceerd vanaf door rebellen bezet gebied in Oost-Oekraïne. De aanslag vond plaats op 17 juli 2014 en sinds “medio mei” van dat jaar “controleerde” Rusland al op “algemene” wijze dat gebied, schrijft de Spaanse krant. De Frankfurter Allgemeine Zeitung was bij de uitspraak: ‘Buiten het gerechtsgebouw ruikt het naar kerosine, elke paar minuten is het dreunende geluid van vliegtuigen te horen. Het justitiecomplex Schiphol, een van de drie hooggerechtshoven in Nederland, ligt direct aan een startbaan van luchthaven Schiphol.’ De uitspraak kreeg vrijdag een vervolg, schrijft Sjaellandske Nyheder: de Nederlandse regering heeft de Russische ambassadeur in het land ontboden vanwege reactie van Rusland op het vonnis. Rusland heeft in reactie op het vonnis gesteld dat de Nederlandse rechtbank “nagelaten heeft onpartijdig te zijn”. Een “volstrekt verwerpelijke” reactie, volgens buitenlandminister Wopke Hoekstra.

Dwarsligger

Nederland is een dwarsligger in de uitbreiding van het Schengengebied, concluderen de Europese kranten. ‘Bulgarije, Roemenië en Kroatië zijn klaar om toe te treden tot het Schengengebied, heeft de Europese Commissie verklaard. Maar alleen Kroaten kunnen er zo goed als zeker van zijn dat ze vanaf januari zonder grenscontroles de Schengenzone binnengaan,’ aldus het Poolse Wyborcza. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken moeten de toetredingen goedkeuren, maar ‘Nederland zich sterk blijft verzetten tegen toetreding tot Schengen.’ 17 landen bezochten tijdens een Europese deskundigenmissie de landen, om te onderzoeken of de Schengenkandidaten klaar waren voor toetreding. ‘Nederland, dat niet deelnam aan deze deskundigenmissie, verwierp de bevindingen en voerde aan dat het onderwerp van het rapport te beperkt was, onder meer omdat het bepaalde aspecten van justitiële samenwerking niet behandelt.’ Nederland eist meer onderzoek, schrijft de Poolse krant.

Lachgas

‘Gevaarlijke drug: Nederland verbiedt lachgas, populair onder jonge feestvierders,’ kopt de Estse krant Postimees. Lachgas wordt in Nederland steeds populairder onder jongeren, schrijft Postimees. Nu wordt het met ingang van het nieuwe jaar verboden, omdat de drug teveel gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Lachgas wordt veel gebruikt in nachtclubs, schrijft La Repubblica. ‘Dan ligt er een tapijt van kogelachtige capsules voor een pand.’ Zenuwstelselbeschadiging en verlamming behoren tot de risico’s die voor Nederland de emmer deden overlopen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie