Nederland in de Europese krant met huilende minister, wietverbod en klimaatprotest

Brusselse Nieuwe leest voor u de Europese weekendkranten. Met daarin deze keer aandacht voor de bedreigingen rondom Sigrid Kaag, het wietverbod in Amsterdam en de gecancelde huldiging van de Ajax vrouwen.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Minister van Financiën Sigrid Kaag (D66) is vanavond te gast bij het televisieprogramma College Tour. In de uitzending is te zien dat de dochters van Kaag hun moeder vragen om een andere baan te zoeken, vanwege haar veiligheid. De beelden en de emotionele reactie van Kaag in het voorfilmpje, bereiken ook de buitenlandse kranten. In het Belgische De Morgen is te lezen dat de dochters van Kaag vrezen voor een “situatie zoals bij Els Borst”. Borst is een voormalig minister van Volksgezondheid en werd in 2014 neergestoken. In het Franse Le Monde spreekt premier Rutte over “een treurige situatie.”

Klimaatprotest

In de Süddeutsche Zeitung is er aandacht voor het klimaatprotest op de A12. De actiegroep Extinction Rebellion protesteerde zaterdag tegen het energiebeleid van het kabinet. Volgens de politie zijn honderden demonstranten afgevoerd en werd er gebruik gemaakt van waterkanonnen. In totaal waren er meer dan drieduizend mensen bij de blokkade van de snelweg.

Wietverbod

Internationaal is er ook aandacht voor het wietverbod in het centrum van Amsterdam. Het is sinds deze week verboden om te blowen op de wallen. Bij een overtreding volgt een boete van honderd euro. Het verbod past in de aanpak van “overlasttoerisme” is te lezen in The Guardian. Vorige maand startte de gemeente Amsterdam ook met een “blijf weg campagne” om toeristen, die voor alcohol en drugs naar de hoofdstad komen, te ontmoedigen.

In de Süddeutsche Zeitung worden wel vraagtekens gezet bij de handhaving. Er zijn niet genoeg agenten die kunnen controleren op het verbod en het geldende alcoholverbod wordt ook niet gehandhaafd, vertelt een coffeeshophouder.

Geen huldiging Ajax-vrouwen

We blijven nog even in Amsterdam. De Ajax-vrouwen zijn dit seizoen kampioen geworden, maar ze krijgen geen huldiging in de stad. Dit vanwege de tegenvallende resultaten van het mannenteam. Directeur Van der Sar stelt in de Süddeutsche Zeitung dat er “geen feestsfeer in de club hangt” en de club ziet daarom af van de huldiging die komende maandag gepland stond.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie