Nederland mag F-16’s leveren aan Oekraïne. De VS gaven deze week toestemming aan Denemarken en ons land om de gevechtsvliegtuigen in te zetten in de oorlog met Rusland, zo is te lezen in The Guardian. Demissionair minister van defensie Kajsa Ollongren is blij met de toestemming van de VS, maar kan nog niet zeggen wanneer de vliegtuigen daadwerkelijk worden ingezet. Nederland gaf, net als andere landen, al wel trainingen aan Oekraïners om F-16’s te besturen. Er is toestemming nodig van de VS om ze in te zetten, omdat de vliegtuigen een Amerikaans wapensysteem bevatten en de VS niet willen dat het in verkeerde handen komt.
Nog meer internationale aandacht voor F-16’s. In het Belgische De Morgen is te lezen dat maandag twee Russische bommenwerpers onderweg leken naar het Nederlandse luchtruim. Voordat ze daar binnenvlogen, werden ze onderschept door Deense gevechtsvliegtuigen. Volgens een woordvoerder van defensie klinkt het ernstiger dan het is. “Het gebeurt wel vaker en Rusland overtreedt geen regels, omdat het om een internationaal luchtruim gaat.” Wat de vliegtuigen precies kwamen doen, is onduidelijk.
Zwangerschap
Liesje Schreinemacher, demissionair minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, gaat in november met zwangerschapsverlof. De VVD-minister is daarmee de eerste minister ooit in de Nederlandse geschiedenis die met zwangerschapsverlof gaat. In De Morgen staat dat Schreinemacher hoopt dat het “snel normaal wordt”.
Ze stelt dat “wanneer we van de politiek en andere hoge functies een aantrekkelijke plek willen maken voor jonge vrouwen, er ruimte moet zijn voor zwangerschapsverlof.” Schreinemacher blijft werken tot de Kamerverkiezingen van 22 november. Wie haar taken daarna overneemt, is nog niet bekend.
Kaag openhartig over haar vertrek
Tot slot een indringend interview met Sigrid Kaag, demissionair minister van Financiën en aftredend partijleider van D66, in het Belgische De Morgen. Ze gaat uitgebreid in op haar vertrek en de reden daarvan: de bedreigingen aan haar adres. Kaag stelt dat deze haat past in de maatschappelijke cultuur in Nederland richting vrouwen en minderheden.
Ze maakt ook een vergelijking met de Haagse en internationale politiek. In Den Haag is het te veel theater en een stuk minder inhoudelijk allemaal, stelt Kaag. De oproep van haar gezin om te stoppen, gaf de doorslag om niet verder te gaan in de Haagse politiek. Wat ze gaat doen, weet ze nog niet. Of dat in Nederland is of in het buitenland, weet ze ook nog niet. Kaags naam wordt genoemd als een van de mogelijke opvolgers van Frans Timmermans in de Europese Commissie.