Terwijl vele Nederlanders onderweg zijn naar hun vakantiebestemming, gearriveerd zijn, of al weer terug, wordt er in de buitenlandse media ook volop geschreven over ons thuisland. Er is met name veel internationale aandacht voor het brandende vrachtschip ten noorden van Ameland, de Fremantle Highway. In de Duitse Süddeutsche Zeitung wordt stilgestaan bij de problemen die ontstaan wanneer het schip zou worden verplaatst. Het zou gezondheidsrisico’s en milieuschade opleveren. In het Franse Le Monde is te lezen dat verplaatsen niet kan, vanwege de zuidwestenwind die nog dagen aanhoudt. In De Morgen is te lezen dat de hoge temperaturen aan boord een rol spelen bij de bluspoging. The Guardian houdt het bij een feitelijke weergave van de situatie die is ontstaan op het vrachtschip.
Uitgestorven vulkaan als oplossing voor de energietransitie?
Wie aan Nederland denkt, denkt niet direct, of eigenlijk helemaal niet, aan vulkanen. Toch kan Utrecht een wereldprimeur behalen met het inzetten van “vulkaanwarmte”, schrijft The Guardian. De stad overweegt een ambitieus plan, genaamd “Trias Westland”. Door gebruik te maken van de hitte van een uitgestorven vulkaan, kan het aardwarmte leveren aan duizenden huishoudens en bedrijven. Het plan maakt gebruik van een speciale boorput om water op te warmen dat wordt opgepompt van een diepte van 4,5 km onder de aarde. Als het slaagt, zal het ‘s werelds eerste geothermische energieproject zijn dat gebruik maakt van een uitgedoofde vulkaan.
Controverse in de Efteling
Le Monde heeft tot slot een reportage over de Efteling. De krant beschrijft de worsteling die het attractiepark heeft met bepaalde stereotyperingen. Het artikel beschrijft de zoektocht van het park naar een balans tussen het respecteren van culturele gevoeligheden en het behouden van de historische waarde en populariteit van de attracties, zoals Carnaval Festival, Holle Bolle Gijs en de in 2021 verwijderde Monsieur Cannibale.