Nederland in de Europese krant met inflatie en Den Briel

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

In de Europese kranten aandacht voor inflatie, Spanje blikt terug op het bezoek van Rutte en er is aandacht voor vergeten Nederlandse geschiedenis.

Rutte en Sanchez

Nederland en Spanje riepen deze week samen op tot Europese eenheid in energiezaken, schrijft het Spaanse El Independiente. De krant blikt terug op het bezoek van Mark Rutte aan Madrid, en verwijst naar de ‘gedeelde geschiedenis’ tussen de twee landen. Beide regeringsleiders benadrukten gedeelde belangen, ondanks ‘verschillen in het verleden’, schrijft de krant. In El Confidencial schrijft Francesc de Carreras naar aanleiding van de ontmoeting dat ‘de zuinigen’ de Spaanse financiën willen controleren met het Europees coronaherstelfonds.

Inflatiewinnaar

Nederland staat met 11,9 procent in de top drie van hoogste inflatie in Europa, schrijft de Griekse krant Η Αυγή. Ook in België wordt het hoge inflatiegetal benadrukt. De Frankfurter Allgemeine Zeitung plaatst het getal naast de inflatie in de Eurozone: dat is 7,5 procent.

Nederlandse herstelplannen

Nederland presenteert ‘eindelijk’ haar plannen voor het coronaherstelfonds, schrijft Les Echos deze week. Het gaat beter met de Nederlandse economie dan verwacht, en dus krijgt Den Haag minder geld, aldus de Franse krant.

Vergeten geschiedenis

Zelensky wist met zijn verwijzing naar de inname van Den Briel het Nederlandse historisch besef een zetje te geven. De Frankfurter Allgemeine Zeitung blikt terug op een andere historische gebeurtenis uit de onverwachte hoek: de Nederlandse euthanasiewet, die twintig jaar geleden op 1 april werd ingevoerd. Nederland heeft een lange geschiedenis met begeleid sterven, beschrijft de Duitse krant. Auteur Eltjo Schrage schrijft dat uitbreiding van de euthanasiewet op de agenda staat en vindt dat we dat niet ‘ongemerkt voorbij moeten laten gaan’.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie