Nederland in de buitenlandse kranten: vuurwerk, Wilders en roze cocaïne

Brusselse Nieuwe leest voor u de Europese kranten. Deze keer over vuurwerk, de overwinning van Geert WIlders en drugs uit Nederland.

3 min. leestijd

Het nieuwe jaar komt er aan en dat betekent overal in Europa extra aandacht voor vuurwerk. Ook in Duitsland worden burgers gewaarschuwd voor wat ze nou wel of niet mee mogen nemen uit Nederland. En in Brussel blijft de overwinning van Wilders hoog op de agenda. België maakt zich op voor verkiezingen en rechtse partijen nemen een voorbeeld aan de PVV. En in Italië duikt ‘roze cocaïne’ uit Nederland op. De politie maakt zich zorgen.

Vuurwerk uit Nederland

Terwijl Nederlanders massaal de grens over trekken om vuurwerk in te kopen gebeurt dat ook andersom. Duitsers die aan de Nederlandse grens wonen, komen hier kijken of er nog wat vuurwerk te vinden is. Reden voor de Duitse krant Südwest Presse om op een rijtje te zetten wat nou wel of niet mag.

Duitse lezers worden eraan herinnerd dat ze 18 jaar of ouder moeten zijn om vuurwerk vanuit Nederland te importeren. Dat moet wel altijd bij de douane aangegeven worden. Pas wanneer Duitsers zwaarder vuurwerk willen importeren moeten ze een vergunning hebben. Het gaat dan om zwaar vuurwerk dat alleen in grote, open ruimtes gebruikt mag worden en gevaarlijk kan zijn zonder kennis. Bij lichter vuurwerk gaat het vooral om kleine peilen en knal- en siervuurwerk.

Politieke druk

Europese nieuwswebsite Politico schrijft over de aankomende verkiezingen in België, gelijktijdig met de verkiezingen voor het Europees Parlement, begin juni. Rechtse partijen doen het goed in de peilingen. Zo is er de partij Vlaams Belang die van de noordelijke regio Vlaanderen een onafhankelijke staat wil maken. Het baart centrum- en linkse partijen in het land zorgen, de overwinning van de PVV van Geert Wilders in Nederland staat ze nog vers in het geheugen.

Wilders kwam als grootste partij uit de verkiezingen. De overwinning lijkt te passen in een Europese trend. Ook in Frankrijk en Duitsland doen vergelijkbare partijen, zoals Front National en AfD het goed. Volgens Politico vragen diplomaten de huidige regering hun tijd als voorzitter van de EU goed te gebruiken. België krijgt vanaf 1 januari het voorzitterschap van de EU, dat betekent dat ze een leidende rol krijgen in de organisatie van vergaderingen met Europese ministers en regeringsleiders en dus ook veel camera momenten en media-aandacht.

Roze cocaïne

In Italië schrijft de krant La Stampa over zogeheten roze cocaïne uit Nederland. Het is een mix van ketamine en MDMA die hallucinaties veroorzaakt en steeds vaker onder Italiaanse jongeren verkocht wordt. Een groeiend probleem, legt de krant uit.

De Italiaanse politie doet er alles aan om de drugsdealers te stoppen, maar zonder succes. In uitgaanswijken wordt het spul voor 70 tot 80 euro per gram verkocht en hoewel de politie iedere dag wel een dealer in de kraag vat, blijft de roze cocaïne overal opduiken.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie