Nederland hinkt op twee benen over strategie kernenergie

2 min. leestijd

Minister van Klimaat en Energie Rob Jetten bezocht deze week het Zeeuwse Borsele. Dat is opvallend, want in dezelfde week liet Nederland in een gezamenlijke brief met landen als Duitsland weten dat ze de Franse droom omtrent kernenergie niet meer steunen.

Voorstel gegijzeld

In een vergroeningsvoorstel van de Europese Commissie wordt kernenergie niet genoemd als een volwaardige duurzame strategie. Er zullen daarom slechts beperkte subsidies voor vrijgemaakt worden. Dit tot woede van Frankrijk, die daarom het wetsvoorstel gijzelt.

De Franse houding leidt tot grote ergernis bij veel andere landen. Tien landen, waaronder Nederland, steken daarom de koppen bijeen om zo een Franse ommezwaai af te dwingen. Deze week ondertekenden ze samen een brief naar Zweden, het land dat momenteel de EU voorzit. De brief roept op niet meer naar Frankrijk te luisteren en het energievoorstel zo snel mogelijk door te voeren.

Kerncentrale openhouden

Toch wil het Nederlandse kabinet de kerncentrale in het Zeeuwse Borsele langer openhouden om de klimaatdoelen te halen. Jetten sprak met de gemeente, omwonenden en actiegroepen over de plannen. Ook wordt er gewerkt aan de mogelijke komst van twee nieuwe centrales in het dorp. “Kernenergie kan helpen bij het behalen van de klimaatdoelen en bijdragen aan een stabiele energielevering”, schrijft Jetten in een verslag op Instagram.

De minister ontmoette daar het onlangs opgerichte ‘Borselse Voorwaarden Groep‘. Hierin zitten honderd inwoners en lokale experts die nadenken over wat er allemaal nodig is voor het landschap, de leefbaarheid en veiligheid in Borsele als er nieuwe energieprojecten bijkomen. Straks beginnen namelijk de onderhandelingen tussen de Zeeuwse politiek en Den Haag over deze energieprojecten. En inwoners zijn bijvoorbeeld bang voor hoge koeltorens en nieuwe hoogspanningsmasten.

Tegelijkertijd doet het kabinet onderzoek naar veiligheid, milieueffecten en financiering. Als dit alles is afgerond, zal het kabinet over de nieuwe centrales nog een definitief besluit nemen.

Voor meer nieuws over de Europese klimaat- en energieregels en de effecten op Nederland, abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief Klimaat & Energie