Nederland: ‘Commissie moet vaart maken met nieuwe CO2-normen’

Er moeten strengere uitstootregels komen voor zware voertuigen. Dat vinden Nederland, België, Luxemburg en Denemarken.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Nederland wil snel schone bussen en vrachtwagens op de weg zien. In een discussiestuk (non-paper) roept de Nederlandse regering, samen met België, Luxemburg en Denemarken, de Europese Commissie op vaart te maken. 

Eind februari komt Eurocommissaris voor Klimaat Frans Timmermans met nieuwe wetgeving over de CO2-uitstoot van zware voertuigen zoals bussen en vrachtwagens. En dat is nodig ook, vindt Nederland. “De CO2-uitstoot van wegtransport zit overduidelijk nog niet op lijn met de afspraken die gemaakt zijn in Parijs”, is in het discussiestuk te lezen. 

Nieuwe normen

Er moet volgens de landen een duidelijk signaal afgegeven worden aan de markt om een snelle transitie mogelijk te maken. Dat heeft ook gewerkt bij de CO2-normen van lichtere voertuigen. 

De landen willen drie elementen terugzien in de wetgeving van Timmermans. Zo mogen alle nieuwe zware voertuigen in de toekomst geen CO2 meer uitstoten. Ook moet het streefdoel in 2030 strenger worden en moeten meer soorten voertuigen onder de wetgeving vallen. De huidige regels zijn maar op een klein deel van toepassing, waardoor 35 procent van de uitstoot buiten het bereik van de wetgeving valt. 

De indieners van het discussiestuk hopen dat de Europese Commissie zo snel mogelijk met het voorstel naar buiten treedt.

Altijd op de hoogte blijven van Nederlandse en Europese ontwikkelingen op het gebied van het klimaat? Neem een abonnement op onze nieuwsbrief Klimaat & Energie

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie