Na lang trekken en duwen hebben de lidstaten een akkoord met het Europees Parlement over de Europese begroting voor volgend jaar. Via hun EU-ambassadeurs (‘permanente vertegenwoordigers‘) stemden een meerderheid van de lidstaten voor het akkoord.
Nederland heeft het akkoord echter niet gesteund. En dat komt niet als een verrassing. Nederland trok vorige week al met stevige eisen naar Brussel, waarbij minister van Financiën Eelco Heinen (VVD) waarschuwde voor te hoge uitgaven. Hij benadrukte dat er genoeg geld in kas moet blijven voor onverwachte gebeurtenissen.
Zorgen over oplopende kosten en natuurrampen
Het uiteindelijke prijskaartje valt uit op 192 miljard euro. Dat is minder dan de 194 miljard euro waar het Europees Parlement op mikte, maar meer dan de 191 miljard euro waar de lidstaten, mede op Nederlands initiatief, zich op in wilden zetten.
Nederland maakt zich zorgen over het feit dat de EU niet meer gaat bezuinigen. Zo vallen de rentekosten voor het coronaherstelfonds al 2,3 miljard euro hoger uit dan begroot, en worden voor 2026 en 2027 nog grotere tegenvallers verwacht. Ook de recente natuurrampen in Europa zetten de begroting onder druk: de EU heeft al 3 miljard euro vrijgemaakt voor herstel in Centraal-Europa, en door overstromingen in Spanje is mogelijk nog meer geld nodig. Nederland had nu wat zuiniger willen worden zodat er marge zou zijn om dit soort financiële klappen op te vangen.
Goed en slecht nieuws voor Nederland
Voor de Nederlandse portemonnee is er verder goed en slecht nieuws. Dit jaar valt de Nederlandse bijdrage waarschijnlijk lager uit dan verwacht, dankzij vertragingen bij de uitgave van EU-fondsen (cohesie en landbouw) en onverwachte inkomsten uit boetes van bedrijven die de concurrentieregels schonden. Maar voor 2025 is de financiële speelruimte beperkt. Nederland moet daardoor later volgend jaar wellicht toch meer bijdragen.
Nu de EU-ambassadeurs het voorwerk hebben gedaan, is de verwachting dat de ministers van Financiën op 25 november definitief groen licht geven voor de begroting voor 2025.
Van het inflatiespook tot de EU-begroting, elke woensdag ontvang je een overzicht van de laatste ontwikkelingen. Abonneer je hier.