Ministers willen EU-toetredingsgesprekken Oekraïne en Moldavië starten

2 min. leestijd
(bron foto: iStock)

“De EU-toetredingsgesprekken met Oekraïne en Moldavië moeten eind deze maand beginnen”, staat in een brief van twaalf ministers, die Euractiv in handen heeft gekregen. De brief is gericht aan de Belgische voorzitter van de lidstaten. De landen willen dat er goedkeuring komt van alle ministers van Algemene Zaken voor het einde van de maand.

“In het licht van de behaalde resultaten en de voortdurende hervormingen in zowel Oekraïne als Moldavië, waar de Europese Commissie over bericht heeft, geloven wij dat het nu de tijd is om verder te gaan”, staat in de brief aan de Belgische minister Hadja Lahbib. De brief is ondertekend door ministers uit Tsjechië, Zweden, Estland, Finland, Portugal, Letland, Polen, Litouwen, Duitsland, Slovenië, Roemenië en Slowakije. 

“Het openen van de toetredingsonderhandelingen zou zowel Oekraïne als Moldavië extra motivatie geven”, staat in de brief. “Gezien de beroerde situatie in Oekraïne en de komende presidentsverkiezingen en het EU-referendum in Moldavië, zou dit een morele boost geven en de hervormingen in deze landen bevorderen.”

Achter de schermen werd er vorige week al hoopvol gesproken door de ambassadeurs van de landen, ondanks een paar bezwaren van Hongarije. Die bezwaren zijn specifiek gericht op Oekraïne, Hongarije heeft geen bezwaren bij Moldavië. 

Het Nederlandse kabinet is altijd al terughoudend geweest tegenover toetreding van Oekraïne en Moldavië. Premier Rutte heeft eerder gezegd niet voor of tegen toetreding van de landen te zijn, zolang ze aan alle voorwaarden voldoen. Het kabinet is wel expliciet tegen een versnelde toetreding van Oekraïne, waar eerder over werd gepraat. Het kabinet vindt dat niet verstandig en ook niet eerlijk tegenover andere landen die al jaren in de wachtrij staan.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie