Nederland hoopt op Europa. Tijdens de Europese top is er volgens premier Rutte voor het eerst sinds jaren goed gesproken over de migratieproblemen. Maar tot concrete afspraken kwam het niet.
Dat moeten de ministers en staatssecretarissen volgende week doen. En er moet veel gesproken worden, zo blijkt uit informatie die staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Van den Burg naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Migratie
Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Van der Burg organiseert met enkele landen afzonderlijk ontmoetingen. Hij wil het hebben over de oorspronkelijke regels, de Dublinafspraken, waarin is afgesproken dat asielzoekers bij binnenkomst worden geregistreerd. Daarna worden ze, zo is de bedoeling, verdeeld over de verschillende lidstaten.
Maar het systeem werkt niet. De registratie is minimaal en het herverdelen vindt nauwelijks plaats. Veel migranten lopen ongeregistreerd door naar onder andere het Nederlandse opvangcentrum Ter Apel. Nederland heeft het onderwerp tijdens de Europese top van vorige maand weer opnieuw op de agenda gezet.
Landen, zoals Italië, waar veel asielzoekers aankomen, zijn boos omdat de rest van Europa niet genoeg asielzoekers overneemt. Landen als Nederland zijn boos omdat landen aan de grens, waar de asielzoekers aankomen, hen juist door laten reizen dieper Europa in.
Plannen
Van der Burg gaat tijdens die ontmoeting onder andere in gesprek met ministers van België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Oostenrijk en Zweden. Ook spreekt hij met Eurocommissaris van Binnenlandse Zaken Johansson.
Op tafel liggen onder andere plannen om visa van toppolitici uit landen die weigeren afgewezen asielzoekers terug te nemen, in te trekken. Ook wordt gesproken over opvang in de regio, betere controle door Frontex aan de grenzen en het beter registreren van vluchtelingen die in Europa aankomen.
Tijdens de bijeenkomst zal worden besproken wat de lidstaten kunnen doen, maar ook welke rol
volgens de deelnemende lidstaten is weggelegd voor de Europese Commissie. Die zal de regels beter moeten handhaven.