Kennis over ziekten en landbouw centraal bij Schouten op G20

2 min. leestijd

Minister Schouten riep in Florence namens Nederland op om een wereldwijde aanpak van infectieziektebestrijding te maken. Daarmee zouden uitbraken van ziekten zoals corona, SARS of Q-koorts te voorkomen zijn. Gisteren en vandaag praten landbouwministers van de 20 grootste producerende landen ter wereld in Florence over de toekomst van de landbouw.

Zo’n aanpak vergt dagelijkse actie en intensieve samenwerking over grenzen heen volgens minister Schouten: “Alleen dan kan landbouw in deze tijd duurzaam zijn.” Schouten zei in haar speech dat ze wil inzetten op een wereldwijd actieplan voor infectieziektebestrijding, wat vervolgens vertaald wordt naar concrete nationale actieplannen. De rol van kennisuitwisseling tussen beleidsmakers en wetenschap is hierbij cruciaal. “De twee werelden moeten elkaar ontmoeten en versterken,” zei ze in haar speech.

Nertsen

Het voorbeeld dat Schouten hierbij gaf was het bestrijden van de coronabesmettingen op nertsenfokkerijen in Nederland. “Snelle signalering en effectieve bestrijding waren alleen mogelijk dankzij onze bestaande zoönose-structuur.” Deze structuur kijkt sinds 2011 naar ziekten die van dieren op mensen overgedragen kunnen worden en de bestrijding daarvan. “Dit heeft uiteindelijk geleid tot beëindiging van de nertsensector begin dit jaar.”

Na de corona-uitbraak vorig jaar april, trokken lokale politici in Noordoost-Brabant en Noord-Limburg bij de Minister aan de bel voor een dergelijke kennisuitwisseling. Ze vroegen om een onderzoek naar een mogelijk verband tussen luchtvervuiling, intensieve veehouderij en de impact van het coronavirus, omdat het virus hard toe sloeg in de gebieden waar veel vee is. Schouten gaf hier gehoor aan, maar er zijn nog geen antwoorden of concrete actieplannen gekomen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie