Minister mag niet te snel gaan met geneesmiddelen in Brussel

De Tweede Kamer wil dat minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers niets doet op het gebied van geneesmiddelen in Brussel, zonder dat de Tweede Kamer geïnformeerd wordt. Ze vinden de Europese plannen rondom geneesmiddelen te ingrijpend en willen daarom een zogenaamd behandelvoorbehoud.

2 min. leestijd
Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Bron foto: ©RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman)

In Europa liggen verschillende plannen op het gebied van geneesmiddelen. Volksgezondheid werd lange tijd gezien als een nationale aangelegenheid. Maar na de coronapandemie wordt er steeds meer samenwerking gezocht, ook Europees. De Tweede Kamer die vindt de plannen “te ingrijpend” om aan Brussel over te laten en wil daarom extra toezicht op het handelen van Kuipers.

De minister moet daarom intensief contact houden met de Kamer over de voortgang van de plannen. Met name moet hij tijdens de onderhandelingen de Kamer informeren wanneer hij afwijkt van het kabinetstandpunt op de plannen, of wanneer er nieuwe elementen worden besproken en wanneer er besluiten worden genomen die niet meer terug te draaien zijn. Ook moet hij van tevoren de Kamer informeren wanneer er besluiten aanstaande zijn.

Niet alleen Kuipers

Ministers moeten in principe altijd de Kamer informeren over wat ze bespreken en besluiten in Brussel. Dit onderwerp vindt de Kamer alleen zo van belang dat ze meer contact willen met de minister. Kuipers gaat niet alleen over de plannen, ook de minister van Economische Zaken Adriaansens moet de Kamer op de hoogte houden.

De Europese plannen

Met de plannen wil de Commissie de concurrentiepositie versterken van de farmaceutische industrie en de toegang van patiënten tot geneesmiddelen te verbeteren. De regelgeving om nieuwe geneesmiddelen op de markt te brengen, moet bijvoorbeeld makkelijker worden.

Ook wil de Commissie het systeem hervormen voor certificaten van geneesmiddelen. Momenteel geeft men de certificaten op nationaal niveau uit. In de plannen zou dit Europees geregeld moeten worden. Niet alleen voor geneesmiddelen, maar ook voor gewasbeschermingsmiddelen.

Daarnaast wil de Europese Commissie de regelgeving voor de autorisatie en het toezicht op geneesmiddelen voor menselijk gebruik herzien. Ze willen de toegang tot veilige en effectieve geneesmiddelen verbeteren, de beveiliging van de voorziening vergroten en de geneesmiddelentekorten aanpakken.