Minister Adriaansens wil strengere Europese regels voor videogames

In een brief aan de Europese Commissie pleit minister voor Economische Zaken Micky Adriaansens voor strengere Europese regels omtrent aankopen in videogames, duurzaamheidsclaims en schimmige verkoopmethodes.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Op de Consumentendialoog konden vertegenwoordigers van consumenten- en werkgeversorganisaties, bedrijven en experts vorige week hun zorgen over consumentenbescherming delen met de Europese Commissie. De bijeenkomst vond plaats in het Huis van Europa in Den Haag.

In een brief aan de Europese Commissie bedankt minister voor Economische Zaken Micky Adriaansens (VVD) Reynders voor zijn videoboodschap op het evenement. Ze gaf hem meteen ook een lijst met wensen mee om de consument op Europees niveau beter te beschermen.

Videogames

Zo constateert de minister dat de digitale transitie tot heel wat nieuwe verdienmodellen heeft geleid. En consumenten worden hierbij niet altijd even goed beschermd.

In het bijzonder wil de minister dat Europa betaalde lootboxes verbiedt. In veel videogames kan je tegen betaling zo’n lootbox kopen, een ‘virtuele schatkist’ met handige voorwerpen voor het spel. Maar de speler weet van tevoren niet wat er in de kist zit. Het komt dus neer op een verkapte vorm van gokken. “Lootboxes leiden tot verstoring van het gedrag van kwetsbare consumenten vanwege het willekeurige karakter van de beloningen”, schrijft de minister.

Ook wil Adriaansens strengere regels voor gelijkaardige systemen. In veel videospellen moeten spelers eerst virtuele munten met ‘echt’ geld aankopen voor ze aankopen in het spel kunnen doen. Het idee is dat spelers daardoor makkelijker geld uitgeven omdat ze de voeling met hun portemonnee verliezen. Adriaansens wil dat bij de aankoop in virtueel geld nu ook duidelijk de prijs in ‘echt’ geld vermeld wordt.

Verkoopmethodes

Verder maakt de minister zich zorgen over bepaalde verkoopmethodes. In Nederland zijn er veel klachten over deurverkopers en telemarketing (via de telefoon). Ze wil dat lidstaten de mogelijkheid hebben om deze werkwijzen te verbieden.

Een andere verkooptruc waar Adriaansens korte metten mee wil maken: valse aanbiedingen. “Ik zie bij aanbiedingen vaak een verwijzing naar de adviesprijs in plaats van naar de originele verkoopprijs van het product. Dat is misleidend voor consumenten.”

Duurzaamheid

Ook wil Adriaansens dat fabrikanten meer duidelijkheid bieden over de duurzaamheid van hun producten. “Consumenten moeten écht duurzame keuzes kunnen maken. De criteria voor duurzaamheidsclaims en kwaliteitslabels moeten strenger zijn.”

Consumenten moeten hun producten ook langer kunnen gebruiken, vindt de minister. Dat kan met Europese wetgeving die langere wettelijke garantietermijnen vastlegt. “Deze garantietermijnen moeten recht doen aan de levensduur die we redelijkerwijs van producten zoals een wasmachine of smartphone kunnen verwachten.” Dat moet ervoor zorgen dat we producten vaker laten repareren dan een nieuw model kopen.