Meldpunt gelanceerd voor dubieuze lobbypraktijken

Een nieuw meldpunt is gelanceerd waar mensen anonieme tips achter kunnen laten over malafide lobbypraktijken.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Werk je bij een groot bedrijf dat dubieuze tactieken hanteert om de Europese politiek te beïnvloeden? Dan kun je vanaf donderdag anoniem je tips kwijt bij Lobbyleaks.eu.

Het is een nieuw meldpunt om het anoniem doorgeven van lobbycampagnes en tactieken die in strijd zijn met de gedragscode van het EU-transparantieregister, makkelijker te maken. Dat register is een database van bedrijven die volgens bepaalde regels Europese politiek proberen te beïnvloeden.

Het werd gelanceerd door lobbywaakhonden Corporate Europe Observatory (CEO) en Lobbycontrol in samenwerking met Europarlementariërs vanuit meerdere fracties.

Spelregels

“Als politici is het onze plicht om de belangen van de industrie, het maatschappelijk middenveld en de samenleving als geheel af te wegen”, zegt PvdA-Europarlementariër Paul Tang. “Manipulatie door ondoorzichtig lobbyisme is niet alleen een bedreiging voor goede wetgeving, maar voor onze gehele democratie. Daarom moeten we al deze wolven in schaapskleren voor het voetlicht brengen en strijden tegen manipulatieve lobbymethoden.”

Grote bedrijven nemen het niet altijd zo nauw met de spelregels. Dat bleek uit gelekte bedrijfsdocumenten van taxiplatform Uber. Het bedrijf beïnvloedde tussen 2013 en 2017 op oneerlijke wijze politici, ambtenaren en wetenschappers.

Volgens Bram Vranken, onderzoeker bij lobbywaakhond CEO, is het bedrijfsmodel van grote technologiebedrijven vergiftigd. “Het is gebaseerd op agressieve gegevensvergaring en massale verkoop van advertenties, waardoor de algoritmes desinformatie en haatdragende inhoud stimuleren en werknemers hun rechten ontzegt.” Meldpunt Lobbyleaks.eu moet dit soort praktijken blootleggen.

Werkwijze

Politici, het maatschappelijk middenveld en medewerkers van de Europese instellingen worden actief opgeroepen tips achter te laten bij het meldpunt, waarna CEO en LobbyControl verder onderzoek doen en patronen proberen bloot te leggen. Alle meldingen worden in volledige vertrouwelijkheid behandeld.

De informatie die via het meldpunt binnenkomt, wordt gebruikt voor onderzoek, om politici te waarschuwen voor nieuwe lobbytactieken en kan dienen als basis voor officiële klachten bij het Europese transparantieregister.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie