Meer dan 37.000 Nederlanders in buitenland geregistreerd voor eerste kiescollegeverkiezingen ooit

Het aantal registraties van Nederlanders in het buitenland om mee te stemmen tijdens de Provinciale Statenverkiezingen staat op iets meer dan 37.000.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Er hebben zich 37.173 Nederlanders in het buitenland geregistreerd voor het eerste kiescollege niet-ingezetenen ooit. Dat heeft de gemeente Den Haag woensdag bekend gemaakt.

Voor de eerste keer kunnen Nederlanders in het buitenland invloed uitoefenen op de samenstelling van de Eerste Kamer. Waar normaliter Statenleden uit provincies stemmen op Eerste Kamerleden, doen kiescollegeleden dat voor Nederlanders in het buitenland.

Het aantal registraties van kiesgerechtigden betekent dat er 25 kiescollegeleden gekozen kunnen worden. Uiteindelijk doen zij niets anders dan op hun beurt stemmen op Eerste Kamerkandidaten.

Stemmen in het buitenland

In juli 2022 stemde de Eerste Kamer in met een grondwetswijziging. Daardoor werd het voor Nederlanders in het buitenland mogelijk om mee te stemmen in de Provinciale Verkiezingen. Net zoals dat al mogelijk was voor de Tweede Kamerverkiezingen en de Europese verkiezingen.

Registraties

Nederlanders in het buitenland die vanaf daar mee willen stemmen, moeten zich per verkiezing registreren. Dat hoeft maar één keer.

Het aantal registraties leek onlangs laag te zijn in vergelijking met andere verkiezingen. Ze staan er op dit moment zo’n 93.000 mensen geregistreerd voor de Tweede Kamer verkiezingen en zijn dat zo’n 81.000 Nederlanders in het buitenland voor de Europese verkiezingen. Let wel op, dat aantal registraties neemt dus iedere verkiezing toe met nieuwe mensen die zich registreren.

Nederlanders in het buitenland

De meeste registraties komen van Nederlanders die in Duitsland leven. Daar hebben iets meer dan 7.000 mensen zich aangemeld. Op plek nummer twee staat België met bijna 6.000 Nederlanders, gevolgd door Frankrijk met bijna 4.000 geregistreerden.

De meest verre registraties komen uit Nieuw-Zeeland. Daar hebben 233 Nederlanders aangegeven mee te willen stemmen in de verkiezingen.

Verkiezingsdebat

Nederlanders in het buitenland kunnen op 15 maart hun stem laten horen. Precies een maand daarvoor, op 15 februari, houdt Brusselse Nieuwe een verkiezingsdebat voor de Eerste Kamer. Het debat is live te volgen via deze link en wordt uitgezonden op Politiek24.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie