Manders (CDA) wil Nederlandse naamcheck in Europa uitrollen

3 min. leestijd

Een verkeerde naam bij het online overboeken van geld en je bank laat automatisch weten dat de naam niet klopt bij het rekeningnummer. Niet alleen handig om verkeerde overboekingen te voorkomen, maar ook om fraude uit de weg te gaan. Europarlementariër Toine Manders (CDA) pleit ervoor om deze ‘IBAN-naamcheck’ in heel Europa in te voeren.

In Nederland zorgde deze check voor meer dan tachtig procent afname in fraudegevallen. Maar fraudegevallen naar Europese IBAN rekeningnummers zijn volgens Nederlandse banken enorm gestegen, daarbij kan de verificatie niet worden gedaan omdat het systeem alleen bij Nederlandse rekeningnummers werkt.

“Laten we in deze moderne tijd deze software in de hele Europese Unie invoeren, want er is bewijs dat de naamcheck werkt,” zegt Manders. “Het is niet alleen makkelijk voor ouderen die vaak slachtoffers van fraude zijn, maar voor iedereen eigenlijk.”

Fraude voorkomen en vertrouwen creëren

Met de invoering van een Europese IBAN-naamcheck, ook wel een ‘Confirmation of Payee’ (CoP) systeem, krijgen consumenten ook bij buitenlandse overschrijvingen te zien of naam en rekeningnummer inderdaad bij elkaar horen.

In België en in het Verenigd Koninkrijk – al hoort dat land niet meer bij de EU – hebben verschillende banken deze check ook al ingevoerd. Duitsland schijnt het niet te willen, vertelt Manders, uit privacy-overwegingen. Maar Manders vindt dat onzin. “Dit is geen privacykwestie. Het gaat om fraude voorkomen en vertrouwen creëren.”

Lange adem

“Ik ga ervanuit dat het binnen nu en een jaar moet kunnen gebeuren. Nu het mandaat nog,” zegt Manders. De CDA’er weet dat dat soms lang kan duren. Na elf jaar heeft hij vandaag eindelijk kunnen juichen voor het project om een universele stekker te krijgen.

Het project om een eind aan de wirwar van verschillende stekkers te krijgen leek voorspoedig van start te gaan, maar werd een project van de lange adem. “Het Europees Parlement stond achter het idee en in de triloogfase de Europese Commissie en de Europese Raad ook, maar toen kwam de felle lobby tegen,” vertelt Manders.

“Met name Apple wilde winst blijven maken met het veranderen van opladers. Dus ja, als de Europese lobby iets niet wil dan wordt er van alles uit de kast gehaald om het tegen te houden.”

Geen sterke tegenlobby verwacht

Met de IBAN-naamcheck verwacht Manders geen sterke tegenlobby. “Bij deze naamcheck is geen sprake van winst. Het gaat om vertrouwen creëren voor de consument in de bankensector. Ik denk dat daar iedereen achter moet staan.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie