Toine Manders: kink eindelijk uit de kabel

2 min. leestijd
Nederland, Amsterdam, 25 mei 2019 Toine Manders, 50plus Europa Europarlement 50PLUS houdt zijn algemene ledenvergadering in de RAI in Amsterdam. Tweede Kamerleden presenteren politieke thema’s waarover partijleden kunnen stemmen en er zal stil worden gestaan bij de verkiezingsresultaten. foto: Peter Hilz / HH

De Europese Commissie wil één universele oplader in Europa. Vandaag zal de Commissie een voorstel indienen om van de usb-c kabel de nieuwe standaard te maken voor smartphones, tablets, camera’s, koptelefoons, speakerboxen en videocamera’s. Het lijkt revolutionair, maar de plannen lagen tien jaar geleden al op tafel.

Batterij maar halfleeg

Dat weet ook Toine Manders (CDA): “Europa praat op mijn voorstel al tien jaar over een eind aan de wirwar van verschillende stekkers. Nu ligt er dus na een jarenlange vertraging eindelijk een concreet voorstel op tafel.” Toch heeft Manders ook zijn bedenkingen bij het wetsvoorstel: “Als geestelijk vader ben ik daar natuurlijk blij mee, maar behalve de vertraging is het plan inhoudelijk teleurstellend. Er wordt bijvoorbeeld geen standaard voor draadloos laden vastgelegd. Zo reguleren we vooral het verleden, niet de toekomst. Tijdens de behandeling van het voorstel in het Parlement wil ik dit corrigeren.”

Waar is de knoop ontstaan? 

Op aandringen van Manders werd in 2014 besloten dat er een universele oplader moest komen. “De technische invulling werd toen echter overgelaten aan de Commissie, in overleg met de industrie. Vooral Apple heeft de implementatie daarvan tot nu toe succesvol tegengehouden. Het Europees Parlement heeft de Commissie hierover mede op mijn initiatief in januari 2020 op de vingers getikt en gevraagd snel met een juridisch bindende regeling te komen.” 

Tien jaar te laat

Als het goed is kunnen we in 2023 of 2024, ruim 10 jaar na het eerste voorstel, een standaardkabel verwachten op de Europese markt. Hoe belangrijk de kabel dan nog is, hangt af van de opmars van het draadloos opladen. Zo heeft Apple al draadloze horloges en oortjes uitgebracht en kun je bij de Ikea al jaren meubels kopen waar een draadloze oplader in is verwerkt.

Maar daar wordt aan gewerkt, benadrukt Manders. Hij is tevens woordvoerder namens het Parlement voor nieuwe wetgeving rond batterijen: “In deze wetgeving pleit ik ervoor om ook voor andere categorieën van apparaten, zoals ook elektrische auto’s, elektrische fietsen en elektrisch tuingereedschap,  universele opladers verplicht te stellen. Hier gaan we niet nog eens 10 jaar op wachten.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie