Malik Azmani (VVD): ‘Deals met derde landen enige oplossing migratieprobleem’

2 min. leestijd
(Bron foto: VVD)

Sinds de migratiestroom na de coronapandemie weer is gegroeid, staat het thema migratie zowel bij de lidstaten, als bij de Europese Commissie en het Europees Parlement weer hoog op de agenda. VVD-Europarlementariër Malik Azmani brengt daarom een driedaags bezoek aan het Italiaanse eiland Lampedusa en de stad Catania op Sicilië. Azmani gaat daar op bezoek bij de Europese grens- en kustwacht Frontex, het Rode Kruis en hij spreekt er met lokale overheden.

Migratieprobleem

“De enorme instroom van asielzoekers naar Europa is de kern van het migratieprobleem”, zegt hij. “Zo kwamen er in Italië de eerste drie maanden van 2023 27.690 migranten over zee aan, vergeleken met 6.832 in dezelfde periode vorig jaar.”

Hij ziet de recente onderhandelingen tussen EU-landen als een goede eerste stap. EU-landen kwamen met een nieuw systeem om de last van asielzoekers te delen. Landen moeten of asielzoekers opnemen of een behoorlijke geldsom betalen per asielzoeker die ze niet opnemen. Zo kunnen landen elkaar toch steunen, ook als ze in het eigen land geen ruimte of politieke wil hebben om asielzoekers te huisvesten.

Derde landen

Toch is dit volgens Azmani geen oplossing voor het onderliggende probleem. Waar in 2017 het gemiddelde aantal asielaanvragen ronde de 500.000 lag, is dit recent opgelopen tot 960.000. Azmani ziet daarom heil in het maken van deals met derde landen. Een aantal jaar geleden werd er al zo’n deal gesloten met Turkije. Turkije zou in ruil voor Europees geld vluchtelingen tegenhouden en terugnemen.

De Europese Unie aast op een soortgelijke overeenkomst met Tunesië. Migratiesamenwerking met derde landen is dus de oplossing volgens Azmani. “Dat is de enige manier om de druk op de Europese buitengrenzen te verlichten en de instroom terug te brengen.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie