Maïsproductie Oekraïne krimpt met kwart

De maïs- en graanproductie in Oekraïne hebben te lijden onder oorlog en droogte. Dat is ook een probleem voor Nederland.

1 min. leestijd
Green field with young corn at sunset

Oekraïne produceert dit jaar naar verwachting 24 procent minder korrelmaïs dan vorig jaar, schat de Europese Commissie. Ook vergeleken met het vijfjarig gemiddelde is er een afname zichtbaar: de totale omvang is met 9 procent gekrompen. En dat is niet alleen voor Oekraïne een probleem, maar ook voor Nederland: voor de Europese Unie is het land een belangrijke leverancier van voedermaïs.

Eenzelfde productieafname is te zien bij tarwe. Oekraïne produceert dit jaar naar verwachting 26,24 miljoen ton tarwe, 18 procent minder dan vorig jaar. En dat komt volgens de Europese Commissie niet alleen door de oorlog: ook de droogte in het zuiden en het westen van het land hebben een grote rol gespeeld, terwijl er in het noorden juist meer neerslag viel dan normaal. Dat zorgde plaatselijk voor juist een hogere opbrengst.

Vanzelfsprekend wordt ervan uitgegaan dat de opbrengst in die delen van het land waar de oorlog het heftigst woedt, het meest achteruit is gegaan.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie