Luchtvaart moet gebruik gaan maken van groene brandstoffen

1 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Onderhandelaars van het Europees Parlement en de lidstaten hebben een overeenkomst bereikt over het gebruik van groene brandstof in de luchtvaart. Vanaf 2025 moet in ieder geval 2 procent van de brandstof in de luchtvaart groen zijn. Tegen 2050 zou dat 35 procent moeten zijn.

De overeenkomst moet ervoor zorgen dat er minder fossiele brandstoffen gebruikt worden en daardoor minder vervuilende CO₂ wordt uitgestoten.

Groene brandstoffen zijn gemaakt uit organische stoffen. Dat zijn vaak reststoffen van de landbouw of bijvoorbeeld algen. Ook brandstoffen die uit oude bakolie of dierenvet gemaakt zijn, vallen volgens de overeenkomst onder de term ‘groen’. Brandstoffen gemaakt van palmbomen of soja worden in ieder geval uitgesloten. Ze dragen volgens de EU-lidstaten en het Parlement niet bij aan de groene doelstellingen van de EU. De productie van palmolie leidt vaak tot ontbossing.

Daarnaast moeten reizigers een duidelijk overzicht krijgen van welke luchtvaartmaatschappijen vervuilen en welke niet. Een speciaal label, dat de milieuvriendelijkheid van vluchten toont, moet consumenten beter helpen bepalen voor welke vlucht ze kiezen.

De overeenkomst is er overigens nog niet helemaal. De details moeten nog besproken worden met vertegenwoordigers van de lidstaten en het Europees Parlement gaat er ook nog over stemmen.

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie