In dé wekelijkse nieuwsbrief Brussels Peil: Lente in Boedapest

3 min. leestijd

Een nieuwe lente, maar geen nieuw geluid. Orban wint de verkiezingen en Macron en Le Pen gaan vandaag zo goed als zeker naar de tweede ronde. De nieuwsbrief komt deze week uit Boedapest, waar het leven gewoon verder gaat.

De posters hangen nog overal aan verkeersborden, lantaarnpalen en op grote reclamezuilen in de stad. Veel brave – vooral mannelijke – gezichten kijken je aan en schreeuwen om je stem. In de badhuizen, de temperatuur van het water stijgt tot 29 graden, zijn de schaakpartijen in het water het belangrijkste nieuws. Op televisie gaat het over de pogingen van Orbán om vrede in Oekraïne te brengen. Het is al vrij snel over tot de orde van de dag in Boedapest. De oppositie ligt verslagen in de hoek. Hongarije heeft massaal gekozen voor nog een nieuwe periode Orbán.

Brussels briefje

Het nieuwe geluid komt zachtjes uit Brussel. Heel voorzichtig probeert de Europese Commissie Hongarije aan te pakken. Maar het is nog steeds heel voorzichtig. Er is een brief op de post gedaan waarin Brussel tekst en uitleg wil over de besteding van geld en de regels van de rechtsstaat. Maatregelen komen er nog niet; eerst de formele procedure en die duurt tussen de zes en negen maanden.

Uit Parijs zijn vandaag ook geen nieuwe geluiden te verwachten. De voorspelde strijd op de rechterflank is uitgebleven. Marine Le Pen wint daar en heeft zelfs voordeel van die strijd; door de nog rechtsere kandidaten klinkt ze een stuk redelijker en acceptabeler, ze stijgt in de peilingen. President Macron is de eerste ronde niet te achterhalen, maar in de tweede ronde is het de vraag of de linkse kiezers, die vrijwel zijn verdwenen uit Frankrijk, overstappen naar Le Pen of het nog vijf jaar met Macron willen proberen.

Landbouw

Verder zoomen we in de nieuwsbrief in op de landbouw. Ooit was Nederland oppermachtig en de mening van de Nederlandse Landbouwminister was bijna wet in Brussel. Nu wordt de minister keihard op de vingers getikt, omdat de plannen voor de komende jaren onder de maat zijn. Al eerder overspeelde het ministerie z’n hand in de visserij; de pulsvisserij werd verboden doordat het ministerie de verhoudingen niet goed inschatte. De maat lijkt vol in Brussel er moeten maatregelen worden genomen om de ammoniak, stikstof en nitraat aan banden te leggen en daarmee ook de intensieve Nederlandse veehouderij.

Lees dé wekelijkse Europa-nieuwsbrief van onze hoofdredacteur Bert van Slooten (cartoon) Brussels Peil hier.