Laurens Dassen: ‘Europese politiek begint lokaal’

4 min. leestijd

Volt doet in tien gemeenten mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Ook in Maastricht, waar de Europese partij hoopt op drie zetels in de gemeenteraad. Verslaggever Yves Lacroix was bij een campagnebijeenkomst. Op vragen naar de situatie met Tweede Kamerlid Nilüfer Gündoğan wilde de partij niet ingaan, vanwege de rechtszaak die het voormalige Volt-fractielid heeft aangespannen. Woensdag volgt de uitspraak.

Het is niet héél erg druk op het Onze Lieve Vrouwenplein in Maastricht waar Volt zaterdagmiddag campagne voert voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart aanstaande. In de warmte van de winterzon kleurde het plein paars van T-shirts, truien en vlaggen, maar veel aandacht van langslopende shoppers of drinkende terrashangers kreeg de bijeenkomst niet.

Toch stond de partij er niet alleen om flyers uit te delen. Volt Zuid-Limburg, Noordrijn-Westfalen en België maakten van de gelegenheid gebruik om hun Maas-Rijnverklaring te ondertekenen. Een officieel moment om officieuze doelen vast te leggen, die de drie lokale afdelingen met elkaar hebben opgesteld.

Sneller in Amsterdam dan in Brussel

De doelen zijn ook terug te zien in het partijprogramma. Jules Ortjens (28), geboren en getogen in de Zuid-Limburgse stad en lijsstrekker voor Volt in Maastricht, spreekt vrijwel meteen over de verbindingen tussen Nederland, Duitsland en België. “We liggen hier 25 minuten van Luik af, 45 van Aaken, een uur van Brussel en Keulen, maar het duurt allemaal minstens twee keer zo lang om daar terecht te komen terwijl je ieder kwartier een trein naar Amsterdam hebt.” Dit soort standpunten laten volgens hem zien waarom een Europese partij ook in de lokale politiek hoort. 

Ook burgerraadslid Tobias Schindler uit Aken ziet het nut van een Europese partij in de gemeenteraad. Volt zit in de Duitse stad net over de grens al zo’n anderhalf jaar in de raad. Ze delen daar een fractie met een onafhankelijk gekozen raadslid en een lid van de piratenpartij. Door de lokale regels krijgen de twee verkozen Volt leden zo meer te zeggen in raadscommissies. “We hebben bijvoorbeeld een motie ingediend om bij de aanleg van het waterstofnetwerk ook te kijken naar een mogelijke verbinding met Nederland”, zegt Schindler.

Uitwisselen

Ook het delen van ‘best practices’ is iets wat Volt als Europese partij kan doen volgens Schindler. Zo heeft de fractie in Aken gebruik gemaakt van een idee uit München over de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Als Volt in Maastricht zetels weet te krijgen, is het de bedoeling dat ook zij ideeën en informatie met internationale afdeling gaan uitwisselen.

Laurens Dassen, fractievoorzitter in de Tweede Kamer, die zaterdag een tour maakte langs Den Bosch, Eindhoven en Maastricht, ziet ook geen probleem in Volts deelname aan de lokale verkiezingen. “Uiteindelijk begint politiek lokaal. Bij alle uitdagingen waar we voor staan of dat nou klimaat is of digitalisering, is hier, lokaal, waar de mensen het voelen”, zegt Dassen. “De stijgende gasprijzen, dat voelen de mensen hier in de portemonnee en daar moeten we ook lokaal mee helpen, bijvoorbeeld door het isoleren van huizen.”

Eén op drie

Maastricht is een stad met een speciale ligging tussen Duitsland en België. Daar ligt ook de kracht van de stad vindt Ortjens. Daarnaast heeft de stad een sterk internationaal karakter. “De absolute meerderheid van buitenlandse studenten hier spreekt geen woord Nederlands”, zegt hij. “Bijna één op de drie Maastrichtenaren heeft geen Nederlandse achtergrond.” Daar kan Volt, als Europese partij, goed mee overweg. Zo deelt de partij haar programma in ‘drie talen’: Nederlands, Maastrichts en Engels.

Ook roept hij juist internationale studenten op om te stemmen. “Vaak doen ze dat niet, of weten ze überhaupt niet dat dat gewoon kan”. Een stem op Volt hier, versterkt ook Volt in het thuisland van studenten vindt hij. “Wij staan voor precies dezelfde waardes hier als in de rest van Europa.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie