Landbouwminister Adema wil experiment met mest

1 min. leestijd

Wat de Nederlandse landbouwminister Piet Adema betreft, moet het in de toekomst mogelijk zijn om kunstmest uit dierlijke mest te maken (‘renure’ geheten). Hij kreeg tijdens de vergadering van de EU-ministers van Landbouw van heel veel collega’s steun. Maar de Europese Commissie is niet erg happig om de regels te veranderen.

Probleem is dat in kunstmest die op deze manier wordt gemaakt, nog altijd restanten van dierlijke mest te vinden zijn en dat mag niet volgens de Europese regels. Minister Adema wil daarom een proef om aan te tonen dat het nieuwe product onschadelijk en minder vervuilend is dan dierlijke mest. “Ik wil een experiment.”

Of dat er gaat komen is zeer de vraag. Niet alleen is de landbouwcommissaris terughoudend, een aantal landen wil eerst de evaluatie van de nitraatrichtlijn, die voor later dit jaar is voorzien, afwachten. Oostenrijk is trouwens helemaal tegen omdat verandering van de regels vooral goed is voor de intensieve veehouderij.

Toch is Adema optimistisch gestemd. Hij denkt dat de milieucommissaris Sinkevičius positiever tegenover het plan staat dan de landbouwcommissaris. “Ik ga met hem in gesprek en hoop dan groen licht te krijgen”, aldus Adema. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie