Het is nog niet zeker of Nederlandse boeren vergoed zullen worden voor de schade die ze geleden hebben door blauwtong. Het dodelijke virus zorgt vooral bij schapenhouders voor grote problemen. Het virus heeft nog niet genoeg schade veroorzaakt om door de staat vergoed te worden, zegt minister van Landbouw Piet Adema. “Hoe gek het ook klinkt, we kunnen niet elke dierenziekte gaan vergoeden”.
Blauwtong
De ziekte dook inmiddels in bijna 6.000 Nederlandse bedrijven op. Het virus zorgt vooral bij schapen voor grote problemen. Schapen krijgen koorts, een opgezwollen kop en een blauwe tong en lippen. Vandaar ook de naam. Vaak gaan besmette schapen dood.
Hoewel de ziekte zich de afgelopen maanden verspreidde, is de ‘virusdruk’, zoals Adema het noemt, afgenomen. Dat komt vooral door het koudere weer. Dan is de knut (de mug die de ziekte veroorzaakt) minder actief en dus worden minder schapen besmet. Toch hoopt Adema in samenwerking met de farmaceuten snel een vaccin te ontwikkelen. Het kabinet is daarnaast in gesprek met het Commissie toelating diergeneesmiddelen (Ctd) in Lelystad om ervoor te zorgen dat de uiteindelijke toetsing en toelating van het vaccin zo snel mogelijk gebeurt.
Maar wat met de geleden schade?
Schapenhouders hopen intussen op compensatie voor de geleden schade. Eind oktober riepen schapenhouders het kabinet nog op de portemonnee te trekken om de houders te compenseren. Dat begrijpt Adema. “Ondanks het feit dat in totaal maar 5 procent van de schapen in Nederland sterven, zijn er houders die 40 procent verlies lijden”, zegt Adema. Toch kunnen houders voorlopig niet rekenen op compensatie van het rijk. “Hoe gek het ook klinkt”, zegt Adema. “Blauwtong is geen bestrijdingsplichtige ziekte. We kunnen niet elke dierenziekte vergoeden”.
Ook het plan van SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen biedt weinig hoop volgens Adema. Ruissen riep de Europese Commissie op gebruik te maken van een crisisfonds speciaal bedoeld voor de landbouwsector. Uit hetzelfde fonds zijn boeren in Roemenië en Polen vergoed voor de misgelopen winst toen Oekraïens graan de markt overspoelde. Het probleem is dat blauwtong geen breed Europees probleem is. Tot nu toe speelt het alleen in België, Nederland en Duitsland. Daarnaast waakt Adema ervoor dat crisisfondsen zomaar overal voor ingezet worden.
Geen vaccin? Dan misschien compensatie
Mocht er voor de zomer geen vaccin zijn, dan is het een ander verhaal. Adema zegt in gesprek te zijn met de landbouwsector, maar ook met collega’s in Brussel. “We moeten er wel voor zorgen dat we de sector overeind houden”. Maar dat is niet het enige. Ook bijzondere schapenrassen mogen niet uit Nederland verdwijnen. “We zetten nu volop in op een vaccin”, legt Adema uit. “Als dat er niet komt en de intensiteit neemt weer toe, dan gaan we om de tafel zitten om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen”, aldus de landbouwminister.
Met ons maandelijkse overzicht volg je de belangrijkste Europese zaken die Nederland raken op het gebied van landbouw, veeteelt, visserij, voedselkwaliteit en dierenwelzijn.