Lambertus Robben ging van 80 YouTube-abonnees naar 134.000 met video’s over de EU

Succesvol worden op YouTube is niet makkelijk. Al helemaal niet als je filmpjes over de Europese politiek gaan. Lambertus Robben lukte het toch.

3 min. leestijd

Zo’n 134.000 mensen zijn op het YouTube-kanaal van Lambertus Robben geabonneerd: EU-made Simple. Een kanaal dat begon met een aantal filmpjes waarin Robben het Europees Parlement of de Europese Commissie uitlegde. Inmiddels werkt er achter de schermen een team van vijf dat maandelijks duizenden kijkers trekt met zogeheten ‘uitleg-video’s’ over dingen als de Europese verkiezingen, de rol van Nederland in de EU of het ingewikkelde wetgevingsproces.

De Brexit

Het idee voor het YouTube-kanaal ontstond in het Verenigd Koninkrijk. Robben, in Duitsland geboren en getogen maar met Nederlandse ouders uit Ede-Wageningen, woonde in Engeland rond de tijd van de Brexit. “Ik praatte toen veel met mijn Engelse vrienden, maar merkte dat ze weinig van de Europese Unie begrepen”, legt Robben uit. “Jammer”, want niet veel later was de Brexit een feit. Een nipte meerderheid van het Verenigd Koninkrijk besloot de EU te willen verlaten.

“Ik vroeg me af hoe ik kon bijdragen”, vertelt Robben. Hij vind de EU een mooi project en maakte zich zorgen over de toekomst nadat het VK besloot haar eigen weg te gaan. “Ik realiseerde me dat het vooral belangrijk is dat mensen weten wat er in de EU gebeurt”, zegt Robben. “Of je er nou positief over bent of niet.” Hij zocht zelf naar video’s die hem meer uitleg gaven over de EU, maar kon er weinig vinden.

Alleen vrienden en familie

Het gevolg was een aantal filmpjes op Youtube, door Robben zelf in elkaar gezet met animaties gemaakt in PowerPoint, waarin hij de Europese instanties uitlegde. “Die werden maar 20 keer bekeken”, lacht Robben. “Waarschijnlijk vooral door vrienden en familie”. Maar hij zette door. De doorbraak kwam bij een video over Duitsland dat veel meer in het leger wilde investeren en beter wilde samenwerken met andere Europese legers. “Dat filmpje had 1,5 miljoen kijkers. Ik ging van ongeveer 80 abonnees naar 7000.”

Dat was twee jaar geleden. De YouTube-pagina staat nu vol met kleurrijke close-ups van Europese politici zoals Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, de Franse president Emmanuel Macron en soms ook de nieuwe NAVO-baas Mark Rutte. Geheel in de stijl van populaire YouTube-kanalen die een jong publiek willen trekken. Kijkersaantallen schommelen tussen de 30.000 en soms 500.000 views.

Op naar de verkiezingen

Best een succes dus. Robben besloot begin dit jaar dat zijn project echt wat kan worden. Het doel dat hij voor ogen heeft is zoveel mogelijk mensen geïnformeerd naar de stembus krijgen in 2029. Dan zijn er weer Europese verkiezingen. “Als wij de totale opkomst met 0.1 procent kunnen verhogen is het al een gigantisch succes”, lacht Robben.

Tot die tijd wil hij zijn kanaal uitbreiden. Hij maakt zich bijvoorbeeld zorgen over de mensen die het Engels niet goed begrijpen. De taal waar hij nu zijn filmpjes in maakt. Robben hoopt binnen een paar jaar 24 YouTube-kanalen te hebben waar al zijn video’s in alle talen van de EU te bekijken zijn. Filmpjes zijn bijvoorbeeld al in het Grieks, Italiaans en Pools te volgen. Makkelijk is dat niet. Hoewel hij langzaamaan geld begint te verdienen door advertentie-inkomsten heeft Robben geen groot budget. “En vrijwilligers vinden die regelmatig kunnen helpen, is moeilijk”.

Meer vrouwen

Vooral belangrijk vindt Robben het gebruik van verschillende kanalen. Want zijn kijkers op YouTube bestaan vooral uit mannen. “87 procent”, zegt Robben verbaasd. “Dat vinden we heel jammer.” Hij denkt dat het deels te maken heeft met het publiek van YouTube zelf, vrouwen maken er minder gebruik van. Reden dus om ook van Instagram, X en TikTok gebruik te maken. Daar heeft zijn kanaal nog een lange weg te gaan. Op Instagram is EU-made Simple net de 1000 volgers gepasseerd.