Kritiek op voorstel EU-landen om spyware toe te staan op telefoons journalisten

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Een voorstel van Europese lidstaten om het mogelijk te maken journalisten te bespieden wanneer ze een bedreiging vormen voor een land stuit op veel weerstand. Critici, media en ook Europarlementariërs veroordelen het voorstel.

Mediavrijheid

Het gaat om de EU-wet Mediavrijheid (European Media Freedom Act). Een wetsvoorstel dat in eerste instantie van de Europese Commissie kwam. Daarin werd het gebruik van spionagesoftware nog verboden. EU-landen publiceerde recent echter hun eigen versie van dit wetsvoorstel. Daarin moeten regeringen de mogelijkheid krijgen spionagesoftware te installeren op de telefoons van journalisten.

De Europese Federatie van Journalisten (EFJ) noemt het voorstel gevaarlijk. De organisatie representeert zo’n 300.000 journalisten uit 45 Europese landen. Als het voorstel daadwerkelijk wetgeving zou worden zou het volgens de EFJ een behoorlijke klap zijn voor de mediavrijheid in Europa.

Spionagesoftware

Ook Europarlementariër Sophie in ‘t Veld is er niet over te spreken. Ze verdiept zich al jaren in het gebruik van spyware door regeringen en roept de Europese Commissie op om actie te ondernemen. “Wat de lidstaten nu doen, is onacceptabel”, zegt ze. Ze noemt het onbegrijpelijk, als regeringen echt iets geven om democratie.

Het waren de Fransen die vroegen om het gebruik van spionagesoftware toe te staan. Het land diende een amendement in om het wetsvoorstel van de Commissie aan te passen en wist genoeg steun te krijgen.

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie