Kortsluiting bij Volt

2 min. leestijd

Vier weken voor de gemeenteraadsverkiezingen verkeert Volt in crisis. Als donderslag bij heldere hemel heeft de partij haar nummer twee Nilüfer Gündoğan ‘geschorst’. In een persverklaring schrijft Volt dat er ‘enkele meldingen ontvangen zijn die wijzen op grensoverschrijdend gedrag van het Kamerlid’.

Spreekverbod

Onduidelijk wat de aard van de beschuldigingen zijn en of het om zaken in de privésfeer gaat of om ongewenst gedrag in de Tweede Kamer. Een woordvoerder zei tegen persbureau ANP dat Gündoğan zich moet onthouden van ‘debatten namens de partij en van partij- en publieksoptredens en van campagne-activiteiten’. De partij heeft een extern integriteitsbureau ingeschakeld om onderzoek te doen.

Zelf zegt Gündoğan geen idee te hebben waar het om gaat. “Ik weet niets en mag blijkbaar ook niets weten”, citeert de Volkskrant de 44-jarige politica.

Bedreigingen

Gündoğan was de laatste tijd veel in het nieuws vanwege de harde politieke cultuur in de Tweede Kamer. Zij vertelde in debatten over bedreigingen aan haar adres die lijken te komen uit de achterban van Forum voor Democratie. Ook haar moeder zou door Forum-aanhangers worden benaderd. Dit weekend vertelde ze daarover bij het BNNVARA-programma Spijers met Koppen.

Lokale overwinning in zicht

Volt Nederland is sinds de Tweede-Kamerverkiezingen van 2021 de belangrijkste afdeling van de Europese partij. De drie Kamerleden in Den Haag zijn de enige volksvertegenwoordigers in een nationaal parlement. De partij doet in maart in 10 gemeenten mee met de gemeenteraadsverkiezingen.

In Amsterdam zou de partij volgens peilingen kunnen rekenen op 12% van de stemmen. Daarmee is de partij van Europese idealisten in een nek-aan-nekrace met GroenLinks (15%) en D66 (13%) om de grootste partij te worden in de hoofdstad.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie