Kippen in verdrukking na meer bewegingsvrijheid

2 min. leestijd

Het mag wat vreemd klinken, maar de afschaffing van de legbatterij bij leghennen in 2012 heeft paradoxaal genoeg geleid tot nieuwe dierenwelzijnsproblemen. Uit Deens onderzoek blijkt dat 85% van de dieren één of meerdere borstbeenbreuken oploopt. Reden voor Europa om de fokkerijdoelstellingen onder de loep te nemen.

Geen nieuw fenomeen

De Deense delegatie kaartte het probleem aan tijdens de Europese Landbouw- en Visserijraad van december vorig jaar. De Denen benadrukken dat de fokkerijdoelstellingen de oorzaak zijn van het probleem. Zo zouden de breuken niet door botsingen of uitwendig trauma ontstaan maar door inwendige druk. Volgens de Denen het resultaat van een fokstrategie die inzet op kleinere dieren, met minder voeding, die wel in hoog tempo eieren moeten leggen. 

Toch komt de kwestie niet uit de lucht vallen. Al in 2012 bleek dat er in de alternatieve houderijsystemen (zoals scharrel en vrije uitloop) nieuwe dierenwelzijnsproblemen optreden bij de leghennen. In 2019 werd daarom een grootschalig Europees onderzoek gestart naar de oorzaken en gevolgen van stress bij legkippen: ChickenStress. Naast het verbeteren van het dierenwelzijn zou het verminderen van botbreuken ook resulteren in meer en grotere eieren. Een verbetering van het welzijn van de leghennen leidt dus mogelijk tot minder productieverliezen.

Nederland is er als de kippen bij

De oplossing volgens Denemarken? De fokkerijdoelstellingen aanpassen en de dierenwelzijnsregels herzien met daarin aandacht voor de botbreuken. Net als enkele andere lidstaten steunt Nederland de Deense oproep om de fokkerijdoelstellingen te herzien. Maar niet zonder extra onderzoek, lijkt de boodschap. Nederland benadrukt dat de relatie tussen fokkerij en borstbeenbreuken in kaart moet worden gebracht alvorens nieuwe maatregelen worden getroffen.

En daar komt Europa om de hoek kijken. De fok van leghennen is geconcentreerd in enkele landen die de rest van de Europese Unie voorzien van kippen. Daarom is het van belang dat er op Europees niveau onderzoek wordt uitgevoerd waarna er een gezamenlijke aanpak komt van het probleem.

 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie