Kan Nederland hacken?

2 min. leestijd
Foto van ECSC via TeamNL

De Oranje hackers proberen de computer binnen te dringen. Ze zien de vlag die geroofd moet worden. Met die schat verdiende Team Nederland punten om andere landen te verslaan.

Met het motto “Think Before U Click” van de jaarlijkse Europese maand van de cyberveiligheid wordt deze maand aandacht besteed aan cyberveiligheid met honderden activiteiten. Een daarvan is de European Cyber Security Challenge in Praag, een tweedaags Europees kampioenschap voor jonge hackers.

Nederland is een van de landen die meedoet. Na maanden trainen vertrok het team met tien hackers naar Praag; 6 juniors (jonger dan 21) en 4 seniors (jonger dan 26). 

Digitale vlaggenroof

De teams worden uitgedaagd om beveiligingstaken op te lossen. Wat ze precies doen? Team captain Diederik Bakker moet ook even denken hoe hij het kan uitleggen. Het gaat om technische taken die te maken hebben met het misbruiken van digitale toepassingen.

“Je hebt een aantal categorieën; cryptografie, reverse engineering of het hacken van webapplicaties,” vertelt Bakker. “In al die challenges zitten een soort vlaggen verstopt. Als je binnen weet te breken in een challenge krijg je eigenlijk een digitale vlaggenroof.”

Acht tot negen uur hacken

Hoe meer vlaggen, hoe meer punten. Er zijn 25 challenges per dag. Het Nederlandse team probeerde de afgelopen dagen rond de twaalf taken op te lossen voor de lunch. Na wat frisse lucht en een nieuwe strategiebespreking begonnen ze in de middag aan de moeilijkere taken.

“Er zijn elke dag veel challenges en je krijgt ze niet allemaal opgelost. Het niveau ligt heel erg hoog. Zelfs de beste teams krijgen maar drie kwart opgelost.” Na acht tot negen uur hacken is de dag voorbij. “Het is erg leuk, maar ook vermoeiend.”

Negende plek

Nederland eindigde in de middenmoot. “We zijn eigenlijk allemaal erg gewaagd aan elkaar,” zegt Bakker. “Het scorebord veranderde heel erg. We zaten zelfs een keer in de top drie, maar vooral Italië, Duitsland en Polen zijn erg goed.”

Het Nederlandse team hoopte op een plek in de top tien en dat is ze gelukt. Met de negende plek op zak gaan ze naar huis. Nederlanders kunnen zeker hacken volgens Bakker, maar hij denkt dat nog heel veel jong talent niet bereikt is. “Op termijn kunnen we nog een beter team krijgen.”

Foto credits: Team NL

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie