Kabinet wacht nog op duidelijkheid uit Brussel voor stikstofplannen

Premier Rutte verwacht voor eind mei een antwoord van de Europese Commissie of er geld vrij gemaakt mag worden om piekbelasters van stikstof uit te kopen. De Commissie bekijkt de komende weken of het binnen de regels valt van staatssteun.

2 min. leestijd

Premier Mark Rutte was opvallend kortaf tijdens het verwarrende debat over de verkiezingsuitslag. Zo ook over de rol van Brussel in de stikstofplannen.

Op vragen van JA21 en de SGP over de brief van Eurocommissaris van Milieu Virginijus Sinkevičius ging Rutte inhoudelijk niet in. Hij verwees naar de antwoorden van minister van Natuur en Stikstof Christianne van der Wal op eerdere Kamervragen van Pieter Omtzigt over de brief van vorige week.

In deze brief stelt de Eurocommissaris dat Nederland moet opschieten met het stikstofbeleid. Daarbij benadrukte hij dat het van “essentieel belang” is dat bepaalde hoeveelheden stikstof nergens in de Natura 2000-gebieden wordt overschreden.

Uitkopen piekbelasters

Om die doelen te bereiken werkt het kabinet aan subsidieregelingen om piekbelasters uit te kopen. Deze subsidieregelingen (LBV en LBV+) moeten alleen wel goedgekeurd worden door de Europese Commissie, omdat het gezien wordt als staatssteun. Daar zitten voorwaarden aan vast, de Europese Commissie buigt zich de komende weken of aan deze voorwaarden is voldaan.

Rutte heeft er vertrouwen in dat er voor de zomer duidelijkheid is of het “mag van Brussel”. Hij hoopt op een antwoord in april of mei, maar garanties daarvoor heeft hij niet. Hij wil zelf wel druk uitoefenen op een snel antwoord van Brussel, maar laat het in eerste instantie over aan de diplomaten. “Zelf bellen is geen garantie dat het er beter op wordt, dus ik laat het eerst over aan onze diplomaten.”

Meer geld als het nodig is

Wanneer er goedkeuring uit Brussel komt dan stelt het kabinet vijfhonderd miljoen euro beschikbaar voor veehouderijen in de buurt van Natura 2000-gebieden. Dat geld komt uit het “stikstoffonds” van 24,3 miljard euro. Rutte laat weten of er meer geld beschikbaar is, “als dat nodig blijkt te zijn om het stikstofprobleem op te lossen”.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie