Elke week stuurt het kabinet een grote hoeveelheid documenten, stukken en agenda’s naar de Tweede Kamer over Europa. Soms om bij te praten, maar ook vaak met nieuwe wetten, richtlijnen of onderwerpen die snel besproken gaan worden in Brussel. Wat is er deze week gekomen?
Een kleine selectie.
- Groene obligaties
Om te beginnen de antwoorden op vragen over de zogenoemde groene obligaties. Zo leren we dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) voortaan toezicht gaat houden op wat groen is en wat niet. Bovendien maakt het kabinet zich zorgen dat een obligatie (een lening) pas na ongeveer tien jaar echt groen hoeft te zijn. Toezeggingen dat er aan die termijn wat gaat veranderen kan het kabinet niet geven, ze zetten zich er alleen voor in. Lees alles over de groene obligatieplannen hier.
- Minimumloon
Komende week stemt het Europees Parlement over het Europese minimumloon. Agnes Jongerius is rapporteur namens het Europees Parlement. Wie wil weten hoe het daarna verder gaat, want na de stemming moet het Europees Parlement met de lidstaten onderhandelen, moet dit lezen. Zo lezen we dat Nederland liever een zogenoemde aanbeveling heeft en geen richtlijn wil (die is dwingender). Het kabinet wil wel het minimumloon in andere EU-landen omhoog laten gaan, zodat er tussen de landen niet op lage loonkosten kan worden geconcurreerd.
- NAVO
Vrij laat stuurde de minister van Defensie de agenda van de NAVO bijeenkomst naar het parlement. Maar nog wel interessant om te lezen over Georgië, de situatie op de Balkan en Afghanistan. Hier te lezen.
- Energieprijzen
Op 2 december komen de ministers van Energie in Brussel bij elkaar. Ze bespreken de hoge energieprijzen, maar ook de plannen om de komende tien jaar fors minder CO2 uit te stoten. Nederland vindt de doelstellingen vrij fors en heeft twijfels of het allemaal gehaald kan worden. Veel landen willen meer ruimte om van de doelstellingen af te kunnen wijken. En de criteria voor biobrandstof worden door veel landen ook te streng gevonden. Het hele verhaal hier.
- Jeugd en sport
Ze komen niet zo vaak bij elkaar, de Europese ministers die over Jeugd en Sport gaan. Maar eind november is er een vergaderdag. Op de agenda heel veel resoluties (niet bindend) en ook de aankondiging dat volgend jaar het Europees Jaar van de Jeugd wordt. Bij de sportonderwerpen heeft Nederland meer problemen. De Europese Commissie wil een resolutie indienen die gaat over de georganiseerde sport. Er wordt gesproken over gedeelde waarden zoals goed bestuur, veiligheid, integriteit, gezondheid en veiligheid van atleten, respect voor mensenrechten en gendergelijkheid en het belang van vrijwilligerswerk. Nederland is tegen omdat de Europese Commissie er volgens het kabinet niet over gaat. Sport is geen Europese aangelegenheid. Lees meer hier.
- Sancties
We horen veel over sancties, zoals recent tegen Wit-Rusland. Maar wat is het beleid? En, wat zijn de mogelijkheden? Minister Knapen van Buitenlandse Zaken heeft het op een rijtje gezet. Lees het hier.
- Telecom
Tot slot nog een agenda, namelijk die van de Europese ministers van Telecom. Op drie december vergaderen ze. Bij deze.