Kaag houdt vast aan kompas

3 min. leestijd

In Berlijn waarschuwt minister Sigrid Kaag (financiën, D66) voor gehaaste financiële beslissingen in het licht van de oorlog in Oekraïne. Juist nu moeten Europese begrotingsregels worden vastgehouden, vindt ze.

Kaag heeft vandaag formeel kennisgemaakt met haar Duitse ambtscollega Christian Lindner. Ze spraken elkaar al eerder in Brussel. Volgende keer spreken ze elkaar ‘CO2-neutraal’, belooft Kaag. Maar om de banden aan te halen tussen de onlangs aangetreden Financiënministers is de kennismaking vandaag in Berlijn. 

Europese begrotingsregels

De komende maanden overleggen de lidstaten over de EU-begrotingsregels, het stabiliteits- en groeipact. In dat pact hebben de lidstaten afspraken gemaakt over nationale financiën, met het uiteindelijke doel dat regeringen niet meer geld uitgeven dan er binnenkomt. In dat pact is vastgelegd dat een begrotingstekort niet meer dan drie procent van het bruto binnenlands product (BBP) mag zijn, en dat de staatsschuld van een land niet meer dan zestig procent mag zijn. Tijdens de coronacrisis hebben de lidstaten afgesproken die regels niet streng te handhaven.

Het Nederlandse kabinet zet in op behoud van de budgetregels, heeft Kaag aan de Kamer laten weten. De inschatting is ook “dat weinig partijen pleiten voor het aanpassen van deze normen”, aldus Kaag. 

Vasthouden aan het kompas

Juist nu de situatie in Europa onzeker is, moet er aan de regels worden vastgehouden zegt de minister vandaag in Berlijn: “het is niet slim het kompas te verstellen temidden van een crisis”. Kaag en Lindner hebben de Europese begrotingsregels besproken met een “blik op de verre toekomst”, en zijn het met elkaar eens dat vasthouden aan de regels de beste keuze is. 

De Financiënministers hebben ook gesproken over meer sancties tegen Rusland, maar lieten daar niet veel over los. Er worden sancties tegen individuen voorbereid, maar daar wordt geen informatie over verstrekt. “Dan kunnen mensen zich erop voorbereiden, dat is niet de bedoeling”, vertelt Lindner.

‘Niet wachten op Brussel’ met trustkantoren

Kaag vertelt in Berlijn dat ze dagelijks overlegt met de Europese Commissie over sancties tegen trustkantoren waar rijke Russen hun geld in beheer hebben. Ze regelt dat graag met de EU, “Cyprus, Malta, Ierland en Luxemburg vallen dan ook onder de regeling”. Maar ondertussen werken ambtenaren in Nederland al aan spoedwetgeving, vertelt ze. “Ik ben niet gaan wachten op het proces in Brussel”.

Trustkantoren bieden financiële diensten aan bedrijven, waaronder het beheren van brievenbusfirma’s. Dat zijn constructies waarmee bedrijven uit het buitenland belasting kunnen ontwijken. Kaag riep vorige week op tot Europese sancties tegen trustkantoren, die Russisch geld beheren. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie