Extra toezicht op de grootste online platforms wereldwijd en aanbieders van digitale diensten meer aan hun verantwoordelijkheid houden wat betreft de rechten van hun gebruikers. Zo wil de Europese Unie de positie van internetgebruikers in Europa verbeteren. Daarom werd vanmiddag door Eurocommissaris Vestager (foto) een ambitieus handvest van de digitale ruimte gepresenteerd, ook wel de ‘Digitale Grondwet van Europa’ geheten.
Digitale grondwet
De Europese Commissie zet de lijnen uit voor het digitale tijdperk. ‘De Europese Verklaring over de Digitale Rechten en Principes voor het Digitale Decennium’, zoals het officiële document heet, telt niet meer dan 7 pagina’s. Toch moet de ‘grondwet’ houvast bieden voor online bedrijven en platformen, politici en internetgebruikers in het digitale Europa van morgen.
Het is een handvest dat de vergaande digitalisering van de maatschappij binnen de perken moet houden. Daarbij moet de burger, die surft op het internet en swipet op de app, centraal staan. Zo komen er volgens de Europese Unie verschillende risico’s en gevaren om de hoek kijken bij de digitale revolutie. Brussel wil daarom dat Europese waarden en principes zoals gelijkheid, duurzaamheid en veiligheid voorop blijven staan.
Nieuwkomers
Een mond vol. Toch zijn deze door de Europese Commissie vertaalt naar concrete uitgangspunten waaraan de lidstaten zich dienen te verplichten. Zo dient technologie de mens, niet andersom en mag er geen onderscheid gemaakt worden tussen de digitale en echte wereld als het aankomt op de rechten van Europese burgers.
Andersom moet het gemakkelijker worden voor nieuwkomers om tot de digitale markt toe te treden naast de al bestaande techreuzen. De bestaande platformen moeten overigens genoeg en evenredig belasting betalen, geld dat volgens de ontwerptekst moet doorstromen naar publieke diensten en infrastructuur.
Een hoop grote woorden voor de digitale burger. Toch zijn er concrete veranderingen op komst waar internetgebruikers baat bij hebben. Zo kan de verklaring burgers helpen om rechten, die al in EU-wetten zijn opgenomen, bij de rechter af te dwingen. Bijvoorbeeld het recht op snel internet, iets waar we allemaal zo nu en dan wel een beroep op willen doen.
Weerstand
De lidstaten en het Europees Parlement moeten zich nu scharen achter het handvest van de Commissie en dan kunnen de Commissie, het Parlement en EU-voorzitter Frankrijk gezamenlijk een handtekening zetten onder de digitale ‘grondwet’.
Toch kunnen de Europese wetten en aspiraties rondom online marketing en consumentenprivacy vooral rekenen op veel weerstand, vooral afkomstig uit de hoek van de digitale platformen en techfirma’s. Deze zijn al langere tijd met man en macht aan het lobbyen tegen de strenge regelgeving. Het beknotten van hun vrijheden rond het verzamelen en gebruiken van consumentendata, stuit ze tegen de borst.