In dé wekelijkse Europa-nieuwsbrief Brussels Peil: Geschoren

3 min. leestijd

Als je geschoren wordt, moet je stil zitten. En dat is wat de Hongaarse premier Orbán de afgelopen weken deed. Hij liet van zich horen tijdens de verschillende Europese bijeenkomsten en trapte op de rem als het om sancties ging, maar zo vocaal als hij af en toe kan zijn was hij niet richting Brussel of andere Europese hoofdsteden. De stilte had een reden. Orbán heeft een lastige positie. Aan de ene kant is hij vrienden met Poetin, maar aan de andere kant krijgt hij geld uit Europa en is er ook binnen z’n eigen partij twijfel over wat de Russen aan het doen zijn.

Veel Fidesz-leden zijn de inval van destijds de Sovjets in 1956 niet vergeten toen de Hongaarse opstand bloedig werd onderdrukt. Hongarije is voor de energie afhankelijk van Rusland en Orbán is voor zijn herverkiezing afhankelijk van lage energieprijzen.

De verwachting is dat hij opnieuw zal winnen. Hij heeft niet alleen de staatsmedia in handen, maar ook veel particuliere kranten en online-platforms zijn door vrienden van de partij opgekocht. Bovendien werken de verschillende districten in zijn voordeel, waardoor hij niet de absolute meerderheid nodig heeft om toch te winnen.

Hypotheekrente

In dé wekelijkse Europa-nieuwsbrief Brussels Peil verder aandacht voor het Nederlandse plan voor het coronaherstelfonds. Nederland is het laatste land in de Europese Unie dat een dergelijk plan inlevert in Brussel. Maar er staat wel iets opmerkelijks in, of liever gezegd er staat iets opmerkelijks niet in: Iedereen ging er van uit dat Nederland in ruil voor geld uit het fonds de hypotheekrenteaftrek zou moeten afschaffen.

De Europese Commissie heeft immers al jarenlang kritiek op dit instrument dat volgens Brussel de woningmarkt te veel verstoort en de prijzen opdrijft. In elke zogeheten ‘landen-specifieke aanbeveling’ (een overzicht van wat er volgens de Europese Commissie in een land zou moeten veranderen) werd de aftrekpost wel genoemd.

Groot was dan ook de verbazing bij het nieuwe kabinet, toen ze de eerste gesprekken met Brussel over het plan begonnen dat de Europese Commissie helemaal niet zo hechtte aan het afschaffen van de aftrekpost. Nee, zo werd uitgelegd, dat heeft Nederland niet goed begrepen. Het gaat om het flexibel maken van de woningmarkt en bovendien jullie hebben toch al eerste stappen gezet met die hypotheekrenteaftrek?

De verwachting is dan ook dat de plannen redelijk snel kunnen worden goedgekeurd. Nederland heeft zelfs een keuzemenu gemaakt. Meer plannen, ter waarde van ongeveer zeven miljard euro, waaruit gekozen mag worden. Ook de Tweede Kamer heeft nog inspraak. Wel beperkt, want voor elk nieuw plan moet ook een solide dekking worden aangegeven.

Dé wekelijkse Europa-nieuwsbrief Brussels Peil van onze hoofdredacteur Bert van Slooten (cartoon) is hier te lezen.