In dé wekelijkse Europa-nieuwsbrief Brussels Peil: De Franse keuze

2 min. leestijd

Brussel en de Europese leiders kijken vandaag naar Parijs. Lukt het Macron om Le Pen opnieuw te verslaan? De Duitse bondskanselier en de Spaanse en Portugese premier vertrouwen het niet en schreven deze week een open brief aan het Franse volk met als boodschap: denk na. Wil je een vrij Europa dat staat voor de oude Franse waarden of een Europa dat z’n oren laat hangen naar mensen zoals de Russische president Poetin. Iedereen gokt op Macron, maar vreest Le Pen.

Maar het zijn niet de enige verkiezingen in de Europese Unie. In Slovenië probeert premier Janša aan de macht te blijven. Hij heeft het moeilijk, want sinds enkele maanden is er een nieuwe ster aan firmament: Robert Golob. Hij is de leider van een nieuwe groene partij en gaat in de peilingen gelijk op met Janša. Wie de verkiezingen ook wint; alleen regeren zit er niet in. Waarschijnlijk komen er tien tot elf partijen in het parlement. Als Janša wint en aan de macht blijft dan is dat ook een overwinning voor de Hongaarse premier Orbán, die vorige week zelf de verkiezingen won en, via een groot aantal zakenvrienden, een deel van de Sloveense media in bezit heeft.

Verder in dé wekelijkse Europa-nieuwsbrief Brussels Peil: de sancties. In rap tempo wil Europa van het steenkool, gas en de olie af. Lukt dat? En wat betekent het voor de economie? Het IMF kwam deze week met een voorspelling over de groei van de economie en het ziet er, ondanks de oorlog, redelijk gunstig uit. Onze economische medewerker Marko Bos duikt in de cijfers en legt uit waarom de toekomst toch rooskleurig is.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie