In de nieuwsbrief Brussels Peil: Bezorgde verbazing

2 min. leestijd

Brussel kijkt met verwondering en bezorgde verbazing naar de politieke ontwikkelingen in Italië. Premier Draghi heeft zijn ontslag ingediend, omdat de Vijfsterrenbeweging niet meestemt met zijn hervormingsprogramma. De voormalig president van de Europese Centrale Bank (ECB) eist dat iedereen die zijn regering van nationale eenheid ondersteunt, ook meestemt.

Maar bij de Vijfsterrenbeweging maakt de leider, oud-premier Conte, een andere afweging. Hij wil zich langzaam maar zeker losmaken van de regering om een eigen profiel te kiezen. In de peilingen wint de partij die niet meedoet aan de regering van Draghi terrein, ten koste van de andere partijen. Op z’n laatst zomer volgend jaar zijn er verkiezingen in Italië.

Onder leiding van Draghi was Italië er in geslaagd weer gezaghebbend te worden; zowel politiek (Draghi reisde met Macron en Scholz naar Kiev) als moreel. De premier is druk bezig om het land te hervormen (zoals de EU al jaren vraagt) en jaagt niet alleen de Italiaanse economie aan, maar neemt het land ook mee in een enorme energieomslag door onafhankelijk van Rusland te worden.

Vakantieplannen

De nieuwsbrief gaat verder over de gasvoorraden. Nederland is optimistischer dan de Europese Commissie, zo blijkt.

En we duiken in de gevolgen van de klimaatveranderingen. Komende week wordt het ook in Nederland tropisch warm. Maar wat zijn de gevolgen? Vakantie in eigen land, maar dat heeft ook gevolgen voor de traditionele vakantielanden. En veel van die landen zijn uitermate afhankelijk van het toerisme.

Lees hier de hele nieuwsbrief Brussels Peil.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie