In de Europese kranten: Nederland als bondgenoot en dwarsligger

Brusselse Nieuwe leest voor u de Europese kranten. Over Nederland valt deze week in Europese kranten te lezen als bondgenoot en dwarsligger bij het bedwingen van de gasprijzen. Maar ook haalde ons land de Europese krant met privéjets en plofkraken.

2 min. leestijd

Nederland is deze week in sommige Europese kranten een bondgenoot, in andere meer een dwarsligger. Door Nederland en Duitsland komt er geen algemeen plafond op de gasprijs, schrijft de Standaard. Het moet nu een ‘precisiewapen’ worden waar nog op gestudeerd wordt. Bij Tagesschau is Nederland ‘ondersteuner van het Duitse standpunt’: liever geen plafond, want straks krijgt Europa geen gas meer. Ook in Denemarken zijn ze sceptisch over het prijsplafond. De Deense krant Politiken schrijft over het door Zuid-Europese landen gewenste prijsplafond: ‘De drie landen vrezen dat die zogenaamde oplossing uiteindelijk zal leiden tot een extra rekening voor belastingbetalers in de hele EU als ze moeten betalen voor de verschillen tussen het prijsplafond en de marktprijs.’ Het Italiaanse Il Sole 24 Ore schaart ook Oostenrijk bij de sceptici en ziet dat de redenen om samen de crisis aan te pakken zich opstapelen.

Recordaantal Nederlandse privévluchten

In Nederland stijgen meer privéjets op dan voor de pandemie, schrijft Le Monde. In 2022 werd één op de drie vluchten vanaf Schiphol of Rotterdam-The Hague airport gebruikt voor een reis van minder dan 500 kilometer. Greenpeace pleit voor een verbod, schrijft de Franse krant. In de eerste negen maanden van 2022 werden 16.147 privévluchten uitgevoerd, bleek donderdag. Greenpeace wijst erop dat privévluchten niet zijn meegenomen in de klimaatdoelstellingen van de Nederlandse overheid of in de maximaal 440.000 vluchten per jaar die voor 2023 op Amsterdam Airport Schiphol zijn gesteld.

Plofkraken

Europol waarschuwt: het aantal plofkraken neemt stevig toe in Europa, en ze worden steeds gevaarlijker. Nederlanders hebben daar een groot aandeel in, schrijft de Süddeutsche Zeitung. Vorig jaar ontdekten rechercheurs, met hulp van Europol, zelfs een opleidingscentrum voor het slopen van geldautomaten nabij Utrecht. In Nederland werden in september al net zoveel ontploffingen geregistreerd als in het hele vorige jaar. Vooral Amsterdam werd getroffen. De Nederlanders gaan in meerdere opzichten over de grens: zo kwam ongeveer de helft van de verdachten voor plofkraken in Duitsland in 2021 uit Nederland.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie