Computerchips zijn wereldwijd schaars. De Europese Unie moet daarom haar chipproductie verhogen, stelt de Europese Commissie. Volgende week praat demissionair minister Knapen van Buitenlandse Zaken namens Nederland met zijn collega’s over deze plannen in Luxemburg.
Deze plannen komen wel wat laat, de Europese Unie is achterop geraakt. In 1990 produceerden we nog 40 procent van alle chips ter wereld. Nu is dat nog maar 10 procent. “Nu de wereld van een op regels gebaseerde orde beweegt naar een op deals gebaseerde orde, moeten we afhankelijkheden van sommige landen afbouwen en zelf sterker worden”, aldus Bart Groothuis, Europarlementariër namens de VVD.
2 nanometer
De Europese Unie wil de productie verdubbelen in 2030. De VVD’er juicht deze industriepolitiek toe: “Je doet de vrije markt geweld aan als je nu niet strategisch vooruit denkt, want andere chip-producerende landen bemoeien zich ook met de eigen chipsector.”
Breton wil de productie van chips naar de Europese Unie halen. Die fabrieken zullen mogelijk uit China, Japan, Taiwan of Amerika komen. Totale onafhankelijkheid van landen buiten Europa is een illusie, volgens Groothuis. “De productieketen van chips is wereldwijd, we kunnen niet alles zelf maar wel meer dan nu.”
Wel kan de Europese Unie met dit plan het huidige tekort verminderen en zich voorbereiden op de toekomst. Ze zullen zich vooral zullen focussen op chips van 20 tot 10 nanometer. Maar de Europese Unie wil ook de strijd aangaan met de competitie voor het ultieme doel: het maken van chips van 2 nanometer, zo groot als 2 miljoenste deel van een millimeter dus. Een toekomstdroom, want zelfs de huidige marktleiders in Taiwan en Zuid-Korea kunnen dit nog niet.
Europese kampioenen
Het Nederlandse kabinet staat pal achter dit plan. Minister Knapen zal de focus leggen op de internationale samenwerking in dit plan. Dit klinkt voor de hand liggend, maar dit moeten we goed in de gaten houden, merkt Europarlementariër Tom Berendsen (CDA) op. “Nederland moet met name pleiten voor sterke systemen tussen bedrijven in verschillende landen waar grote bedrijven deel van uitmaken maar ook het Midden-, en Klein Bedrijf.” Vooral de Fransen moeten we daarbij in de gaten houden, aldus Berendsen: “Dit is Franse industriepolitiek. We moeten die op een manier omarmen die voor Nederland werkt. Frankrijk wil natuurlijk het liefst Franse Europese kampioenen kweken.”
Volgens Bart Groothuis (VVD) zal Nederland profiteren van dit plan als we inzetten op het ontwerp van de chips. Daarbij gaat het niet alleen om de race naar de kleinste hoeveelheid nanometers, want die race is natuurkundig gezien eindig. “Je moet ook kijken hoe je de chip ontwerpt en op dat gebied zit er heel veel kennis in Nederland. Vervolgens moeten we ook zorgen dat we hoogwaardige productie krijgen. “We moeten geen chips gaan maken voor de gaming industrie in Silicon Valley, daarin zit niet de grootste toegevoegde waarde voor kennisopbouw of een strategische, autonome koers. Je moet hoogwaardige producten maken die interessant zijn voor onze eigen markt, maar ook bijvoorbeeld de automarkt is voor Europa en Nederland erg belangrijk”