Het verlanglijstje van Brusselse Nieuwe

3 min. leestijd

De kou is terug in het land, mensen schuiven aan voor wat omgehakt groengeweld en de banketstaaf ligt weer met korting in de schappen van de lokale Appie. Kortom: het is weer bijna kerstmis. Een moment waarop ook de Europese politici en beleidsmedewerkers het werk een drietal weken neerleggen en de vergadertafel verruilen voor het moeilijkste panel van het jaar: het familiediner. Met de cadeautips van Brusselse Nieuwe kom je in ieder geval goed voor de dag.

Uit in Brussel

Het kerstreces leent zich perfect voor een daguitstap naar Brussel. Naast de kerstmarkt (sluit zondag as.) kunt u – met uitzondering van 24,25 en 31 december – een bezoek brengen aan het Huis van de Europese Geschiedenis. Een relatief jong museum dat ontstond op initiatief van het Europees Parlement. 

Hier kunnen jong en oud kennis maken met het Europese verleden. Een wandeling langs de ontstaansgeschiedenis van de Europese Unie en dat in slechts anderhalf uur. Ook leuk: het is gratis!

Het Europese Rijk

Wie nog even in het verleden wil blijven hangen, of die mogelijkheid aan een ander wil schenken, heeft een goede koop aan Beter wordt het niet: Een reis door het Habsburgse Rijk en de Europese Unie van Caroline de Gruyter. De Nederlandse journaliste en schrijfster legt de twee samenwerkingsverbanden uit de titel naast elkaar: “Verdeeld, traag en zwak.” Maar is dat alles? 

Schommelend tussen Wenen en Brussel neemt De Gruyter ons mee op een zoektocht door Europa. Dat doet ze door actuele kwesties aan te stippen en vergeten verhalen op te rakelen. Het werk heeft overigens ook de zegel van goedkeuring van dé man in Europa, Geert Mak: “Zo schrijf je geschiedenis!”.

De toekomst van Rusland

Ligt onder de loep in Navalny: Poetins aartsrivaalJan Matti Dollbaum, Morvan Lallouet en Ben Noble maken hierin een briljante doch heldere analyse van enkele prominente Russische politici met vooral oppositieleider Aleksej Navalny. Een scherpzinnig en toch ook genuanceerd boek over de Sacharov-winnaar van dit jaar.

Europese chaos

Ander leesvoer, Een Europees pandemonium van Luuk van Middelaar, is ideaal voor het familielid dat maar blijft mijmeren over de pandemie. De Nederlandse historicus en politiek filosoof zet wat vragen op een rij: Hoe is de Europese Unie omgegaan met de coronacrisis? Wat zijn daar de gevolgen van op geopolitiek niveau? Hoe voorkomt Europa dat het een speelbal wordt tussen Oost en West, China en de Verenigde Staten?

https://twitter.com/JeroenCandel/status/1460314222613643266

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie