Het speelschema: Wie heeft Team Nederland vandaag opgesteld in Brussel?

2 min. leestijd

Debuut

De Nederlandse topdiplomaat Delphine Pronk maakt haar debuut als voorzitter van het Politieke en Veiligheidscomité (PVC) in het Europees Parlement. Ze mag vanmiddag bijna twee uur lang vragen beantwoorden van de Europarlementariërs. Het Comité is verantwoordelijk voor het gemeenschappelijk buitenlands-, defensie- en veiligheidsbeleid van de Europese Unie. Ze begon half oktober aan de nieuwe baan. De vragen en antwoorden zijn hier te volgen.

Waakzaam

Staatssecretaris Hans Vijlbrief zal zijn collega’s in de eurogroep vandaag op het hart drukken om waakzaam te blijven. Vijlbrief, die minister Hoekstra vervangt, die in Den Haag blijft, maakt zich zorgen dat verschillende landen op te grote voet gaan leven de komende tijd, zodat de schulden verder zullen toenemen. Nederland krijgt ook een klein standje van de Europese Commissie. Ons land wordt juist gemaand om niet op de pot met geld te gaan zitten, maar het uit te geven. In kringen van het kabinet wordt gezegd dat het een oude waarschuwing is en dat Nederland wel degelijk geld uitgeeft tijdens de coronapandemie. Minister Hoekstra heeft het dan altijd over de ‘hele diepe zakken’ die we financieel gezien hebben.

Minimumloon

En een andere staatssecretaris Dennis Wiersma is eveneens in Brussel. Hij praat met de Europese ministers van Sociale Zaken over het minimumloon. De lidstaten moeten formeel een standpunt innemen, waarna de gesprekken met het Europees Parlement beginnen. Nederland is niet enthousiast bij het plan om bindende regels voor alle EU-lidstaten op te leggen, omdat het kabinet meent dat de vaststelling van het minimumloon een nationale zaak is.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie