Het speelschema: Welke Nederlandse zaken spelen in Brussel, Luxemburg en Berlijn?

2 min. leestijd
German Traffic Sign Environmental Protection Concept: Diesel Cars Prohibited Driving Ban, 3d illustration

Onder het motto beter een goede buur dan een verre vriend bezoekt premier Rutte vandaag de nieuwe Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Natuurlijk komen de spanningen met Rusland aan de grens met Oekraïne aan de orde, maar ook de nieuwe begrotingsregels voor de euro en het gascontract, waardoor de velden in Groningen opeens meer gas moeten oppompen om aan de Duitse vraag te voldoen. Volgens het bureau van de bondskanselier wordt Rutte met militaire eer ontvangen. Premier Rutte belt vandaag ook nog met de Belgische Eurocommissaris Didier Reynders.

Prikkeldraad

De Europese Commissie wil samen met voorzitter Frankrijk de discussie over een nieuw asielplan vlot trekken. Op woensdag spraken de ambassadeurs al over nieuwe plannen, vandaag is het de beurt aan het Europees Parlement. Centraal staat de manier waarop de Eurocommissarissen het harde beleid van Polen en Litouwen hebben gedoogd. Vluchtelingen die door Wit-Rusland aan de grens werden gedumpt en teruggestuurd, de bouw van een prikkeldraadmuur. Gisteren ging het hier in de Tweede Kamer nog over. Het debat in het Europees Parlement is hier te volgen.

Normen en uitstoot

In Luxemburg velt het Europees Hof van Justitie vandaag een oordeel over de Europese Commissie. Hebben die gesjoemeld met de uitstoot normen van auto’s? Ja zeggen de steden Parijs, Brussel en Madrid. Ze zijn veel te laks geweest, waardoor nieuwe (diesel-) auto’s opeens schoon waren. Het gaat om correcties op de testen, waardoor deze, maar ook Nederlandse, steden minder auto’s uit hun steden konden weren. Bovendien, zo beweren de steden was de Europese Commissie helemaal niet bevoegd om die correcties toe te staan. Lees meer hier. De advocaat generaal van het Europese Hof, die de rechters adviseert vindt dat de steden gelijk hebben en meestal volgen de andere rechters dat oordeel. Hier een nadere analyse van de advocaat generaal.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie