Het speelschema: verkiezingswaarnemers in Boedapest en Belgrado en ministers in Luxemburg

2 min. leestijd
(Bron foto: Europees Parlement)

Nederlandse Europarlementariërs hebben toezicht gehouden op het verloop van de verkiezingen in Hongarije en Servië. In Hongarije was Rob Roos (Ja21) bij het stemmen aanwezig. Kijk hier naar zijn filmpje, opgenomen net voor z’n vertrek.

In Servië is Thijs Reuten (PvdA) aanwezig om toe te zien op het verloop van de verkiezingen. In de loop van de dag brengen ze verslag uit over hoe de stembusgang is verlopen.

Inflatie

Minister Kaag van Financiën is in Luxemburg bij een debat over de inflatie met de andere ministers van de eurolanden. De inflatie tussen de verschillende eurolanden loopt momenteel erg uiteen; Litouwen en Estland zijn koploper, terwijl het in Frankrijk en Italië relatief gezien meevalt. Nederland bevindt zich aan de kop van de middenmoot qua inflatie.

Verder bespreekt Kaag met haar collega’s de digitale euro, de prijs van aardgas (ook gekoppeld aan de inflatie) en de huizenprijzen in de Europese Unie.

Cultuur

Minister Robbert Dijkgraaf is eveneens in Luxemburg te vinden. Het is april en dus vinden in die maand alle vergaderingen van Europese Raden in de hoofdstad van het Groot Hertogdom plaats. De Cultuurministers hebben het vandaag over meertaligheid. Frankrijk heeft een aantal aanbevelingen opgesteld met als kern: het is goed dat er in meer talen worden gesproken en onderwezen; oftewel Engels mag geen dominante plek krijgen in de Europese Unie. De ministers buigen zich verder over de creatieve industrie en hoe die gestimuleerd kan worden. Morgen is het tijd voor onderwijs.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie