Het speelschema: Timmermans versus Staghouwer

2 min. leestijd

Europarlementariër Vera Tax (PvdA) krijgt het druk vandaag. Ze dient maar liefst 125 amendementen in om de nieuwe Europese wet (Fuel EU Maritime) groener te maken. Volgens Tax – hoofdonderhandelaar namens de Europese sociaaldemocratische partij – is de huidige wet veel te slap en haalt de Europese Unie zo niet de doelstelling om in 2050 klimaatneutraal te zijn.

De scheepvaartsector draait nog steeds bijna volledig op fossiele brandstoffen en dat moet de komende jaren veranderen, vindt Tax. Het moet groener en duurzamer, vandaar de vele wijzigingsvoorstellen.

Piepen en kraken

Het piept en kraakt niet alleen in de scheepvaart. Ook de landbouw heeft de grootst mogelijke moeite om aan alle milieudoelstellingen te voldoen. Zo wacht minister Staghouwer met angst en beven af of de Nederlandse landbouw de komende maanden ontheffing krijgt om meer mest te mogen uitrijden, dan door Europa is toegestaan. Derogatie heet dat. Het is één van de onderwerpen die hij vandaag met Eurocommissaris Timmermans zal bespreken. Maar er zijn meer onderwerpen: van strenge waterregels waar de boeren last van hebben, tot het Nederlandse landbouwplan dat recent in Brussel is ingeleverd en met ongezouten kritiek is teruggestuurd naar Den Haag.

Boos op Noorwegen

En dan zijn de vissers ook nog boos op Noorwegen. Het Scandinavische land heeft recent besloten om hun visgronden te sluiten voor vissers die de boomkor-techniek gebruiken. Dit raakt circa 25 Nederlandse visbedrijven die vissen op platvis zoals schol en tong. De viscommissie zal vandaag forse noten kraken. Peter van Dalen (ChristenUnie) en Bert-Jan Ruissen (SGP) zijn aanwezig bij het debat.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie