Het Speelschema: Stijgende temperatuur in Brussel

2 min. leestijd
Man suffers from heat while working in the office and tries to cool off by the fan

De temperatuur zal deze week oplopen in Brussel. Het wordt niet alleen lekker weer, maar ook in de vergaderzalen zal het er soms verhit aan toe gaan, want er komen nogal wat klimaatvoorstellen van Eurocommissaris Frans Timmermans aan de orde. En maar liefst drie Nederlandse Europarlementariërs spelen daar een hoofdrol bij: Esther de Lange (CDA), Bas Eickhout (Groen Links) en Mohamed Chahim (PvdA).

Dat zit zo: de milieucommissie (ENVI genaamd) stemt over zes rapporten die grotendeels door de Nederlandse politici zijn opgesteld. Zo hanteerde Mohamed Chahim de pen over een nieuwe zogenoemde koolstofheffing die de Europese Unie wil gaan instellen. Bedrijven van buiten de Europese Unie mogen alleen nog exporteren als ze geld betalen als ze bij de productie CO2 hebben uitgestoten.

Esther de Lange was de rapporteur over het Sociaal Klimaatfonds. De pot met geld die er moet komen om de negatieve gevolgen voor de kwetsbare groepen in de samenleving op te vangen, zodat het halen van de klimaatdoelen niet alleen voor de happy few is weggelegd. En Bas Eickhout was betrokken bij het opstellen van het rapport over schoner vliegen, waarbij voor de luchtvaart in de toekomst ook gaat gelden dat er betaald moet worden voor de vervuiling die wordt veroorzaakt.

Uiteindelijk is het doel van al die voornemens dat de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 55 procent moet zijn verlaagd (afgezet tegen 1990). Als de milieucommissie het eens is, wordt daarna door het hele parlement over de aanbevelingen gestemd, waarna nog een heel politiek proces volgt; namelijk onderhandelen met de lidstaten over de wensen van het Europees Parlement.

Sancties

Verder liggen de sancties weer op tafel bij de ministers van Buitenlandse Zaken als ze elkaar later vandaag in Brussel ontmoeten. Minister Hoekstra is ook aanwezig. Lees meer hier in het verhaal dat Tijmen van den Born dit weekend maakte. Verder gaat het over de situatie op de Balkan.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie