Het speelschema: Schoorsteen voor Timmermans

2 min. leestijd

De klimaatactiegroep Fridays for future gaat vandaag een schoorsteen bouwen voor het gebouw van de Europese Commissie. Ze willen daarmee protesteren tegen de in hun ogen slappe plannen van de Europese Commissie, die vinden dat gas en kernenergie ook groen zijn. Onder het motto: dat is een kerstcadeau dat we niet willen, wordt een symbolische vuile schoorsteen geplaatst. De actievoerders willen dat de Nederlandse Eurocommissaris Frans Timmermans, voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie, maar ook Scholz (de Duitse bondskanselier) en de Franse president Macron de klimaatcrisis serieus neemt en niet met plannen komt die in hun ogen averechts werken.

Waar is Frans?

Eurocommissaris Timmermans zelf is er niet bij. Hij ontvangt in Delft een eredoctoraat. Over die onderscheiding is veel opschudding ontstaan, omdat een aantal aan de TU afgestudeerden een petitie zijn gestart om de uitreiking te voorkomen, zoals we als begin december hebben gemeld. De leiding van de universiteit wil nu in gesprek met de initiatiefnemers van de petitie, die vinden dat iemand die voorvechter is van biomassacentrales en in de ogen van de initiatiefnemers verkeerde berekeningen maakt over kernstroom, geen eredoctoraat verdient. Dat gesprek staat pas gepland nadat Eurocommissaris Timmermans de eretitel in ontvangst heeft genomen.

Gaat niet door

Tot slot een beetje een anti-climax. Maastricht zou dezer dagen bruisen met mensen die allemaal hun zegje over de toekomst van Europa wilden doen. In de stad zou een grote discussie worden gehouden, iets meer dan dertig jaar na het sluiten van het verdrag van Maastricht. Maar vanwege corona is het stil. De bijeenkomst is uitgesteld naar februari. Details zijn hier te lezen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie